Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Αυστηροί κανόνες για τα cryptoassets των τραπεζών έως τα τέλη του 2022

Αυστηροί κανόνες για τα cryptoassets των τραπεζών έως τα τέλη του 2022
Έως τέλη του έτους το νέο πλαίσιο για τα cryptoassets στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών
Αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες πρέπει να βάζουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύπρουν τα cryptoassets στα χαρτόφυλάκιά τους, αναμένεται να θεσπίσει η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος.
Σύμφωνα με το Reuters, η επιτροπή, η οποία αποτελείται από τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές από τα κυριότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, έχει προτείνει τιμωρητικές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για τα "μη καλυμμένα" περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin.
Έχει προτείνει πιο επιεική αντιμετώπιση των stablecoins, ή κρυπτοαποθεμάτων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία ή ένα σημαντικό νόμισμα, αλλά η κατάρρευση του stablecoin Terra τον Μάιο αμφισβήτησε την προφανή σταθερότητά τους.

Έως τέλη του έτους το νέο πλαίσιο

«Όσον αφορά τα cryptoassets, τα μέλη επανέλαβαν τη σημασία του σχεδιασμού ενός ισχυρού και συνετού ρυθμιστικού πλαισίου για τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, το οποίο θα προωθεί την υπεύθυνη καινοτομία, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»,  ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών και Επικεφαλής Εποπτείας (GHOS).
«Η GHOS ανέθεσε στην επιτροπή την οριστικοποίηση ενός τέτοιου πλαισίου περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Η GHOS προέτρεψε επίσης "ομόφωνα" τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν το τελικό σκέλος της Βασιλείας ΙΙΙ, μιας σειράς αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θεσπίστηκε ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία, το συντομότερο δυνατό και πλήρως».
«Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, μπορεί να εκθέσει τα τρωτά σημεία που έχουν συσσωρευτεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», όπως τονίζεται. 
Πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών μελών σχεδιάζουν να εφαρμόσουν πλήρως τη Βασιλεία ΙΙΙ έως το 2024, δήλωσε η GHOS.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, αμφότερες μέλη της Βασιλείας και της GHOS, δήλωσαν ότι στοχεύουν να εφαρμόσουν τους υπόλοιπους κανόνες έως τις αρχές του 2025, με την ΕΕ να προτείνει αρκετές αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης