Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

H κατάρρευση της FTX δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία οικονομική απάτη – Τα μαθήματα που πήρε ο Bankman - Fried από Enron, Μadoff, Lehman

H κατάρρευση της FTX δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία οικονομική απάτη – Τα μαθήματα που πήρε ο Bankman - Fried από Enron, Μadoff, Lehman
Ο Sam Bankman-Fried της FTX κατέρρευσε όπως οι Enron, Madoff
Σχετικά Άρθρα

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, εν μέσω αναφορών ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια έκαναν φτερά από τα ταμεία του, επηρεάζοντας δυσμενώς περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες, έχει προκαλέσει συγκρίσεις με μερικά από τα πιο διαβόητα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα «θύματα» είναι πολύ περισσότερα…
Η FTX, η οποία στην ακμή της ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, υπέβαλε αίτημα πτώχευσης στο πλαίσιο του άρθρου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, και η εταιρεία επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι στοιχεία ενεργητικού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων έχουν εξαφανιστεί.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Sam Bankman-Fried, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι μετέφερε κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την FTX στην Alameda Research, το hedge fund του που επίσης υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Η εταιρεία αντιμετωπίζει ποινική έρευνα στις Μπαχάμες, και την Τρίτη ο Πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, Sherrod Brown, κάλεσε τον Bankman-Fried να εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers είπε ότι η κατάρρευση της FTX παρουσιάζει ομοιότητες με μερικές από τις πιο σημαντικές χρεοκοπίες των τελευταίων δεκαετιών.
«Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν την FTX με τη Lehman.
Όμως πρόκειται για Enron», δήλωσε ο Summers στην Wall Street Week του Bloomberg.
Ο Summers περιέγραψε ορισμένες πτυχές της πτώσης του FTX που του θύμισε την Enron:
«Δεν πρόκειται για οικονομικό σφάλμα, αλλά, σίγουρα από τις αναφορές, για απάτη.
Η εταιρεία αυτή παρουσίασε τεράστια έκρηξη πλούτου που κανείς δεν καταλάβαινε από πού προερχόταν».

Η Lehman Brothers…

Η αποτυχία της Lehman Brothers στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 παραμένει η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Ιστορία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, καθώς η επενδυτική τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επενδυτική τράπεζα είχε επενδύσει σε τίτλους που είχαν ως εξασφαλίσεις ενυπόθηκα δάνεια και, γενικά, περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και χαμηλότερης διαβάθμισης.
Η πτώχευση της Lehman προκάλεσε ένα οικονομικό ντόμινο, που επηρέασε πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκαλώντας παγκόσμια ύφεση.
Ο διαχειριστής James W. Giddens κατάφερε τελικά να επιστρέψει περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε πελάτες και πιστωτές.

Λογιστικό σκάνδαλο της Enron

Η Enron επεδίωξε προστασία από τους πιστωτές το 2001 λόγω πτώχευσης, αφού ανακαλύφθηκε ότι είχε εμπλακεί σε σκιώδεις λογιστικές πρακτικές.
Η εταιρεία, τελικά, κατέρρευσε, με το κόστος της πτώχευσης να ξεπερνά τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια, στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο όριο της ανεργίας.
Η πτώχευση της Enron ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ εκείνη την εποχή.
Αρκετοί από τους ηγέτες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του CEO Jeffrey Skilling, εξέτισαν τελικά ποινή φυλάκισης.
Το σκάνδαλο της Enron, μαζί με την αποτυχία της Worldcom το επόμενο έτος, οδήγησαν στην ψήφιση του νόμου Sarbanes-Oxley το 2002, ο οποίος είχε στόχο να βελτιώσει τις εταιρικές λογιστικές πρακτικές και τις κυρώσεις για οικονομικές παραβάσεις.

Το σχήμα Ponzi του Madoff

Ο Bernie Madoff, ο οποίος κάποτε ήταν πρόεδρος του χρηματιστηρίου NASDAQ, εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες ύψους 64,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία.
Ο Madoff προσείλκυσε τους επενδυτές στην εταιρεία του με υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις, κατέθεσε τα κεφάλαιά τους σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που ήλεγχε και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε κεφάλαια από αυτόν τον λογαριασμό για να πληρώσει αιτήματα ανάληψης, ενώ χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα συναλλαγών για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η εταιρεία διενεργούσε νόμιμες συναλλαγές.
Η απάτη του Madoff ήρθε στο φως το 2008, όταν οι επενδυτές που ήταν εκνευρισμένοι από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έσπευσαν να αποσύρουν κεφάλαια που είχαν επενδύσει στην εταιρεία του, καθιστώντας την ανίκανη να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.
Ο Madoff διατάχθηκε από δικαστήριο να καταβάλει αποζημίωση 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταδικάστηκε σε 150 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή, όπου πέθανε σε ηλικία 82 ετών το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης