Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ρώσος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato - Κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ρώσος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato - Κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Ο Ρώσος Anatoly Legontimov κατηγορείται ότι υιοθέτησε μια πολιτική «ελάχιστης ταυτοποίησης» για τους πελάτες του, με αποτέλεσμα το Bitzlato να μετατραπεί σε «ασφαλές λιμάνι για εγκληματικούς πόρους»
Σχετικά Άρθρα
Oι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός Ρώσου, του ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσού που προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο Anatoly Legontimov, 40 ετών, που διαμένει μόνιμα στην Κίνα, συνελήφθη τη νύχτα της Τρίτης 17/1/23 προς την Τετάρτη 18/1/23 στο Μαϊάμι της Φλόριντας, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν και Γάλλοι πράκτορες. Εντός της ημέρας αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή και να του ασκηθεί δίωξη για «μη εγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων».
«Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιφέρει ένα σκληρό πλήγμα στο οικοσύστημα των κρυπτοεγκληματιών» και «δίνει απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές κρυπτονομισμάτων», σχολίασε η υφυπουργός Lisa Monaco, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Είτε παραβιάσετε τον νόμο στην Κίνα, είτε στην Ευρώπη, είτε εκμεταλλεύεστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα από κάποιο τροπικό νησί, θα λογοδοτήσετε σε αμερικανικό δικαστήριο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόσφατη σύλληψη, στις Μπαχάμες, του Sam Bankman Fried, του ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυποτονομισμάτων FTX που κατηγορείται για απάτη.
Σε αυτή τη νέα υπόθεση, η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Anatoly Legontimov ότι υιοθέτησε μια πολιτική «ελάχιστης ταυτοποίησης» για τους πελάτες του και κόμπαζε ότι δεν ζητούσε «ούτε σέλφι, ούτε διαβατήριο» για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του. Το αποτέλεσμα ήταν το Bitzlato να μετατραπεί σε «ασφαλές λιμάνι για εγκληματικούς πόρους».
Η εταιρεία φέρεται να διενεργούσε σχεδόν όλες τις συναλλαγές της μέσω της Hydra Market, μιας ρωσόφωνης πλατφόρμας στο dark web, η οποία διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και γερμανικών αρχών, καθώς θεωρείται ως η μεγαλύτερη πηγή παράνομου ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων. Η Hydra Market, που λειτουργούσε από το 2015, πωλούσε επίσης ναρκωτικά και πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι χρήστες της Hydra αντάλλαξαν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα μέσω του Bitzlato.
Με βάση το κατηγορητήριο, ο Anatoly Legontimov γνώριζε ότι οι πελάτες του χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες για να κάνουν παρανομίες. Σε ένα μήνυμά του μάλιστα παραδεχόταν ότι ήταν «απατεώνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης