Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Το Bitcoin και η θεωρία των τριών γενεών για την αξία του χρήματος – Σε 60 χρόνια θα γίνει η κύρια νομισματική μονάδα

Το Bitcoin και η θεωρία των τριών γενεών για την αξία του χρήματος – Σε 60 χρόνια θα γίνει η κύρια νομισματική μονάδα
Η τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική επανάσταση στο πεδίο των συναλλαγών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα - Τα στοιχεία της εξέλιξης
Σχετικά Άρθρα
H αξία του χρήματος ανέκαθεν ήταν συμβατική, ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη και τα Ηθικά Νικομάχεια.
Και συνεπώς ως συμβατική σχέση μεταξύ πολλών εταίρων – όσοι οι χρήστες του τουλάχιστον... – χρειάζεται χρόνο για αποκτήσει σταθερότηα/
Οι Bitcoiners είναι διαβόητοι και αψίκοροι στην υπερεκτίμησή τους για το πόσο γρήγορα το Bitcoin πρόκειται να «κατακτήσει τον κόσμο» και να καταστεί «ευρέως υιοθετημένο ως (κανονικό) χρήμα».
Οι εξελίξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να μα2 οδηγήσουν σε μια πιο ρεαλιστική και ώριμη στάση.
Bitcoin (BTC) Price To Hit $1M By 2025, Predicts Analyst PlanB - Coinpedia  Fintech News
Bitcoin – Τεχνολογικος, οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός

Πολλοί είναι εθισμένοι να προβάλλουν καμπύλες εξέλιξης σχετιζόμενες με την τεχνολογική διάσταση στο Bitcoin.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το Bitcoin δεν είναι απλώς μια τεχνολογία.
Δεν είναι απλώς ένα smartphone, ή υπολογιστής, ή ένα κοινωνικό δίκτυο, ή μια νέα μετοχή ή μια νέα μέθοδος πληρωμής, ή μια μηχανή αναζήτησης, ή μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ή οποιοδήποτε άλλο νέο προϊόν, εφαρμογή ή υπηρεσία.
Το Bitcoin συνιστά ολόκληρο τεχνολογικό -κοινωνικο-οικονομικό μετασχηματισμός.
Είναι μια επανεφεύρεση χρημάτων από την αρχή, ασύμβατη με τυχόν προηγούμενα πρότυπα.
Έτσι, δεν είναι μόνο διαφορετικό από την άποψης της τάξης μεγέθους, αλλά είναι επίσης εντελώς διαφορετικό με παραδειγματική έννοια.
Αυτά είναι τεράστια οφέλη και τεράστια εμπόδια.

Οφέλη γιατί:

Το Bitcoin έχει τη μεγαλύτερη δυνατή άνοδο.
Εάν είναι σταθερό στην προσφορά και η αγορά στην οποία απευθύνεται είναι παγκόσμια - υπονοώντας ότι θα είναι το μέτρο έναντι του οποίου αξιολογείται κάθε απόθεμα, περιουσία, επιχείρηση, όχημα, τσάντα ή πράγμα που υπάρχει στη γη - τότε προκύπτει ότι το Bitcoin θα είναι, με τον καιρό, η πιο ρευστή και πολύτιμη «μονάδα αξίας».
Εφόσον είναι ασύμβατο με το παλιό, είναι πραγματικά μια αλλαγή παραδείγματος.
Και αν είναι ανώτερο ως μεσον συναλλαγής (το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι σε κάθε διάσταση ), τότε δεν θα «ανταγωνιστεί» απλώς την παλιά φρουρά, αλλά θα την αντικαταστήσει πλήρως.
Αυτό δεν είναι η«ανάδυση μιας νέας αγοράς», αλλά ένα είδος μετασχηματισμού και, ουσιαστικά, «αλλαγή της φύσης του παιχνιδιού»  - είναι πολύ μεγαλύτερη υπόθεση, λοιπόν.
Hong Kong plans to let retail sector trade larger crypto tokens | The Edge  Markets
Εμπόδια γιατί:

Ένας τέτοιος μετασχηματισμός είναι μεγάλη υπόθεση.
Το να γίνεις παγκόσμιο χρήμα δεν θα είναι εύκολο, θα αντιμετωπίσει πολλούς, πολλούς αντίθετους ανέμους και πτώματα θα ακολουθήσουν το μονοπάτι σε αυτό το ταξίδι.
Η πραγματικότητα στις εκάστοτε αλλαγές παραδείγματος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις βλέπουν, και ακόμη και όταν τις βλέπουν, σπάνια τις καταλαβαίνουν.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιτευχθεί κρίσιμη μάζα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το μέτρο) και πολύ, πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε στη λεγόμενη «μαζική αποδοχή (ή υιοθέτηση)».
Όχι μόνο αυτό, αλλά στους ανθρώπους δεν αρέσει να κάνουν λάθος, ειδικά σε όσους ανήκουν στο κατεστημένο, επομένως, εκτός από τον παράγοντα χρόνο, έχετε την απώθηση και τη γελοιοποίηση από όλους.
Αυτά είναι και πραγματικά εμπόδια και απαραίτητα να τα αναγνωρίσουμε..
Πολεμάμε τόσο το κατεστημένο όσο και τους ίδιους τους πολιτισμούς στους οποίους έχουμε μεγαλώσει.
Υπάρχουν περισσότερες αλλαγές που πρέπει να συμβούν από ό,τι θα μπορούσε να αντιληφθεί ο καθένας μας.
The Myth of Bitcoin's Value
Η θεωρία των τριών γενεών 

Οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας χρειάζονται γενιές για να εγκατασταθούν ως πρακτικές και να ομαλοποιηθούν.
Η παλιά φρουρά πρέπει να πεθάνει, ας πούμε έτσι, ώστε όσοι γεννήθηκαν στο νέο παράδειγμα να μπορέσουν να οδηγήσουν.
Κάθε γενιά είναι μια αλλαγή παραδείγματος από μόνη της, και κάθε διαδοχική τέτοια αλλαγή φέρνει μαζί της μια εντελώς νέα κατανόηση και σχέση με το Bitcoin. 

ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ: Το στάδιο της «μόλυνσης»

Είμαστε στην πρώτη γενιά του Bitcoin. Ονομάστε το πρώτο κεφάλαιο ή την πρώτη «εποχή».
Η εποχή ή η γενιά θα διαρκέσει 20 χρόνια και θα αποτελέσει το στάδιο «μόλυνσης» για το Bitcoin.
Το αποκαλώ έτσι γιατί, σε αυτό το στάδιο, το Bitcoin μολύνει το σύστημα.
Είναι ένας «ιός» του είδους που προσκολλάται στους «ξενιστές»  που στη συνέχεια ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να τον κάνουν να εξαπλωθεί περαιτέρω.
Η πρόθεσή του είναι να μολύνει υποδομές, μυαλά, μοχλούς και βασικά συστήματα στο τρέχον παράδειγμα.
Πρέπει αρχικά να εισχωρεί όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητα και στη συνέχεια να σχηματίσει κάποιο είδος συμβίωσης με τον «ξενιστή» καθώς μεγαλώνει, ώστε να προκύψουν αμοιβαία οφέλη τόσο για το συνεχώς διευρυνόμενο σύνολο κεντρικών υπολογιστών όσο και για τον ιό (σε αυτήν την περίπτωση, το Bitcoin).
Το είδαμε να συμβαίνει αυτό.
Σε αυτό το στάδιο, το Bitcoin έπρεπε να αποδείξει ότι ήταν κάτι που κάποιος θα αντάλλαζε με χρήματα (ή πίτσα).
Έπρεπε να δείξει μια σημαντική, εμπορική «επιβεβαίωση της ιδέας».
Χρειαζόταν να προχωρήσει σε ένα πρώιμο στάδιο δημιουργίας εσόδων και στη συνέχεια έπρεπε να εμπνεύσει μια ολόκληρη βιομηχανία μιμητών, επειδή αυτό που έκανε ήταν τόσο μεταμορφωτικό - όπως έχουμε δει με τα shitcoins.
Με αυτό συνδέεται πολλή κερδοσκοπία, μέχρι να φτάσουμε τελικά σε αρκετά σημαντικό κορεσμό στη συνολική κεφαλαιοποίηση ή ρευστότητα της αγοράς ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια φάση μετάβασης σε ένα νέο παράδειγμα.
Βρισκόμαστε ακριβώς στα μεσαία στάδια της εποχής της κερδοσκοπίας αυτής της πρώτης γενιάς, ή στο στάδιο μόλυνσης της πρώιμης ζωής του Bitcoin.
Ενώ ορισμένοι από εμάς, οι ριζοσπάστες, βλέπουμε και χρησιμοποιούμε το bitcoin ως χρήμα και ως μονάδα λογαριασμού μας, ο υπόλοιπος κόσμος το βλέπει γενικά ως κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο ή κάτι που «ανταλλάσσετε» για περισσότερα δολάρια.
Είναι ακόμη νωρίς και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν στο εγγύς μέλλον να το αντιμετωπίζουν ως περιουσιακό στοιχείο «υψηλού κινδύνου».
Μερικοί άνθρωποι το αποκαλούν αυτό «κακό» και υποστηρίζουν ότι αφαιρεί από την αίγλη του Bitcoin στην αρχή — αλλά νομίζω ότι χάνουν την ουσία.
Will Bitcoin Bears Take Charge and Force BTC to go below $23.5k?

Το χρήμα κλινει τον κόσμο, και ιδιαίτερα τον σύγχρονο, υλικό κόσμο στον οποίο ζούμε.
Επομένως, για να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και να εξασφαλίσει την πιο αποτελεσματική συμβίωση, το Bitcoin πρέπει να είναι ένα οικονομικό και χρηματοοικονομικό ζώο.  
Γενιά πρώτη, ένα χρονικό διάστημα 20 ετών. 
Είμαστε 15 χρόνια και σε καλό δρόμο.
Έχουμε άλλα πέντε χρόνια πριν από την επόμενη γενιά, και σε αυτά τα πέντε χρόνια θα δούμε δύο ακόμη πτωτικές φάσεις, έναν τεράστιο όγκο κερδοσκοπίας και μια πραγματική επιτάχυνση της ροής προς αυτή τη μορή συναλλαγών ή τον κορεσμό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.
Ταυτόχρονα, στα παρασκήνια, θα διαμορφωθούν πράγματα που θα δημιουργήσουν το σκηνικό για την επόμενη γενιά. …

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ: Το στάδιο της υποδομής

Φανταστείτε να είχατε γεννηθεί το 2009, την ίδια χρονιά με το Bitcoin.
Μεγαλώνεις και ενηλικιώνεσαι σε έναν κόσμο όπου το Bitcoin υπήρχε πάντα.
Για εσάς, ως παιδί που μεγαλώνετε, θεωρούσατε δεδομένο ότι τα χρήματα είναι ένα ψηφιακό πράγμα, και αυτή η περίπλοκη ιδέα του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών ή του να περπατάτε με τυπωμένους χάρτινους λογαριασμούς και πλαστικές κάρτες απλώς σας φαίνεται ξένη ή περίεργη. .
Το 2029, κλείνεις τα 20 και ίσως οι εικασίες να μην έχουν τραφεί ακόμα στο μυαλό σου.
Ίσως, αντί αυτού, βλέπετε ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και απλά βλέπετε το Bitcoin ως ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να το λύσετε.
Λάβετε υπόψη ότι σε αυτό το στάδιο, η τιμή του bitcoin θα ήταν σημαντικά υψηλότερη και η μεταβλητότητα χαμηλότερη
Ως εκ τούτου, βλέπετε όλη αυτή την πρώιμη, αναδυόμενη υποδομή ως μια εργαλειοθήκη — όχι τόσο ως κερδοσκοπικό πλεονέκτημα.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να δείτε άλλα πράγματα με αυτόν τον τρόπο και να επιλέξετε να παίξετε μαζί τους, αλλά επειδή (α) το Bitcoin έχει ωριμάσει και η αστάθεια έχει μειωθεί λίγο, και (β), τόσες πολλές υπηρεσίες προσφέρουν τώρα το bitcoin ως επιλογή χρηματοδότησης, αποφασίζετε ότι είναι το πρότυπο με το οποίο θα μετρήσετε τα κέρδη σας. Δεν είναι πλέον το κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο πρώτα.
Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα οι γονείς σας να ήταν Bitcoiners της πρώτης γενιάς και να σας δίδαξαν αρχές ή να σας πέρασαν το bitcoin και να μεγαλώσετε με αυτό.
Έτσι, όχι μόνο το Bitcoin είναι κάτι που απλώς «υπήρχε πάντα», είναι κάτι που καταλαβαίνετε βαθιά.
Οι 20χρονοι που συγκεντρώνουν κεφάλαια και χτίζουν επιχειρήσεις σε αυτήν την εποχή θα χρησιμοποιήσουν το Bitcoin, το Lightning και άλλα ως εργαλεία που τους δίνουν ένα τόσο σημαντικό πλεονέκτημα στον κόσμο που θα δούμε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που ενσωματώνουν συναλλαγές στις λειτουργίες τους, με τον ίδιο τρόπο που η επικοινωνία έχει ενσωματωθεί σε όλα όσα χρησιμοποιούμε σήμερα.
Τα κίνητρα θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο που το να έχετε το Bitcoin και τα αφηρημένα στρώματά του στο κιτ εργαλείων σας θα σας δώσει υπερδυνάμεις.
Αλλά… να έχετε κατά νου ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει ένα πολιτιστικό, κανονιστικό στοιχείο που βλέπει το Bitcoin ως ξένο ή κερδοσκοπικό και παρά «όλα όσα συμβαίνουν», θα παλέψει να κολλήσει στο παρελθόν.
Αυτή η εποχή θα είναι η σύγκρουση των «οικοδόμων»  και της γενιάςτων Bitcoiners από τη μία πλευρά, έναντι της εναπομείνασας ελίτ του παλιού κόσμου που εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μέρος του πλούτου της fiat εποχής (μετοχές, ομόλογα, περιουσία, επιχειρήσεις, shitcoins κ.λπ.).
Η γενιά των Bitcoiners, ειδικά στις πρώτες περιόδους αυτής της εποχής, θα εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά.
Αλλά φυσικά, κανένας σπουδαίος άνδρας δεν υποχώρησε ποτέ από έναν αγώνα - ανεξάρτητα από τις πιθανότητες επικράτησής του.
Αφιερώνετε αυτήν την περίοδο 20 χρόνια, έως το 2049, και δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς μπορεί να αρχίσει να καταλαβαίνει το είδος των υποδομών, των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προκύψουν από αυτό και πόσο θα αλλάξει το κύμα της παλίρροιας.  
Bitcoin Price (BTC) | Bitcoin Value - Investing.com
ΓΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ: Το στάδιο της μαζικής υιοθέτησης

Αυτή είναι η γενιά της μαζικής υιοθέτησης.
Εδώ ενηλικιώνονται τα παιδιά των παιδιών μας.
Πραγματικά δεν θα γνωρίζουν έναν κόσμο στον οποίο το Bitcoin δεν υπήρχε και μπορεί στην πραγματικότητα να ενηλικιωθεί χωρίς καν να γνωρίζουν τι είναι το fiat (τα νομίσματα των κεντρικών τραπεζων).
Το τέλος αυτής της εποχής είναι όταν τα τελευταία απομεινάρια της γενιάς μας θα αρχίσουν να πεθαίνουν και ό,τι συγκολλητική ουσία  συγκρατούσε το παλιό σύστημα ενωμένο θα λιώσει.
Η πόλη του fiat θα εγκαταλειφθεί και θα εισέλθουμε στην πραγματική φάση μαζικής αποδοχής.
Μπορεί να σκέφτεστε, «Θα συμβεί πιο γρήγορα εάν λάβουμε υπόψη την τεχνολογία που πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι τότε».
Αλλά το επιχείρημα αντικρούετια ως εξης: «Σίγουρα, τότε θα κατασκευαστεί πολλή τεχνολογία, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα εξακολουθεί να διστάζει να πουλήσει τα σπίτια, τα αυτοκίνητά τους, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους για μαγικά χρήματα στο Διαδίκτυο».
Αυτός ο αριθμός θα έχει συρρικνωθεί σημαντικά, αλλά αν πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες εταιρείες και οι άνθρωποι που πέτυχαν στη ζωή με μία μέθοδο λειτουργίας θα μπουν όλα μέσα και θα εμπιστευτούν χρήμα 40 ετών για πράγματα όπως η ιδιοκτησία με τα δεδομένα για το χρήμα εδώ και χιλιάδες χρόνια, τότε κοροϊδεύετε τον εαυτό σας.
Το Bitcoin είναι όπου θα καταλήξουμε, αλλά ο πλούτος πρέπει πρώτα να αλλάξει χέρια και αυτό θα πάρει χρόνο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι αυτή η τρίτη γενιά είναι όπου εμφανίζεται η φάση μαζικής υιοθεσίας.
Θα ενηλικιωθούν σε έναν κόσμο όπου έχουμε ανώτερη χρηματοοικονομική τεχνολογία και μια οικονομική υποδομή που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το bitcoin ως κεφάλαιο.
Η πιο ρευστή, η πιο ευρέως προσβάσιμη, η πιο σημαντική, αξιόπιστη μορφή κεφαλαίου που υπάρχει.
Πηγαίνετε στο 2069, και μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.
Αυτό είναι όταν το Bitcoin ενηλικιώνεται πραγματικά.
Είναι το στάδιο όπου το σύστημα των νομισμάτων fiat είτε διαλύεται, είτε πεθαίνει είτε γίνεται λείψανο του παρελθόντος, ενώ το Bitcoin γίνεται ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο νόμισμα διακανονισμού των συναλλαγ΄λων και το παγκόσμιο χρήμα.
Είναι το σημείο στο οποίο το Bitcoin ή κάποιο αφηρημένο επίπεδο εφαρμογής που είναι συνδεδμένο με σε αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος σχεδόν όλων των τεχνολογικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το σημείο, το Bitcoin δεν είναι πλέον ο ιός, αλλά έχει ενωθεί και έχει δημιουργήσει έναν νέο κεντρικό υπολογιστή.
Τι γίνεται από εκεί και πέρα, δεν ξέρω.
Αλλά είναι συναρπαστικό να το σκέφτεσαι.
CoinStats - Analysis for $10 Million per Bitcoin Gets a N...
Θα χρειαστεί χρόνος 

Θα είμαστε σε ένα πολύ νέο παράδειγμα όσον αφορά τις οικονομικές συναλλαγές από εκείνο το σημείο.
Αυτό που έχει σημασία  να επισημανθεί είναι ότι  το Bitcoin είναι ένα φαινόμενο πολλών γενεών.
Δεν είναι Google, Apple, Facebook, Twitter, smartphone, PayPal, Visa, μετοχές ή απλό εμπόρευμα.
Είναι πολύ μεγαλύτερο από όλα αυτά μαζί και, λόγω του πόσο σημαντικό είναι αυτό, θα χρειαστεί χρόνος στους ανθρώπους για να το υιοθετήσουν.
Θα χρειαστούν μερικές γενιές για να σταθεροποιηθεί.
Θα χρειαστούν οι θάνατός μας για να το δούμε να φτάνει στις δυνατότητές του –  η γενιά μας πρέπει να δώσει τη θέση της στην επόμενη και στην επόμενη για να πιάσει αληθινά το νέο παράδειγμα.  
Και όσο κι αν οι Bitcoiners μισούν αυτή τη λέξη, η εμπιστοσύνη έχει σημασία - η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύεστε περισσότερο αυτό που μπορείτε να επαληθεύσετε.
Αυτός είναι ο λόγος που το Bitcoin θα είναι τελικά το πιο αξιόπιστο νομισματικό, οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο στη Γη, μετά από μερικές γενιές.
Cryptocurrency: Latest Crypto News, Prices & Charts - Bitcoin, Ethereum &  Ripple | Mint
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης