Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Palihapitiya: Η κρυπτογράφηση είναι νεκρή στην Αμερική - Αναζητούνται άλλα κέντρα

Palihapitiya: Η κρυπτογράφηση είναι νεκρή στην Αμερική - Αναζητούνται άλλα κέντρα
Η πίεση που ασκείται στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης ενθαρρύνει ορισμένες εταιρείες να κοιτάξουν έξω από τις ΗΠΑ
Ο επενδυτής επιχειρηματικών συμμετοχών Chamath Palihapitiya, ο οποίος κάποτε πίστευε ότι το Bitcoin είχε "ουσιαστικά αντικαταστήσει τον χρυσό", πιστεύει τώρα ότι "η κρυπτογράφηση είναι νεκρή στην Αμερική" λόγω της ρυθμιστικής πίεσης των ΗΠΑ στον τομέα.
"Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν στρέψει σταθερά τα όπλα τους στην κρυπτογράφηση", δήλωσε ο Palihapitiya.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι εταιρείες κρυπτογράφησης "ήταν ίσως αυτές που ήταν πιο απειλητικές για το κατεστημένο", ο τομέας επίσης "κινήθηκε πέρα από τα όρια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων".
Η βιομηχανία κρυπτογράφησης κατηγορεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον πρόεδρό της Gary Gensler για "ρύθμιση μέσω επιβολής", ή για την επιδίωξη αγωγών κατά εταιρειών κρυπτογράφησης αντί για τον καθορισμό ενός σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου.
"Είχατε τον Gensler να κατηγορεί ακόμη και για την τραπεζική κρίση την κρυπτογράφηση", παραπονέθηκε ο Palihapitiya, λόγω της κατάρρευσης των Silvergate Bank και Signature Bank of New York, που ήταν φιλικές προς την κρυπτογράφηση.

Έξοδος από τις ΗΠΑ

Η πίεση που ασκείται στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης ενθαρρύνει ορισμένες εταιρείες να κοιτάξουν έξω από τις ΗΠΑ.
Η Coinbase ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βερμούδες χορήγησαν στην εταιρεία άδεια λειτουργίας στην επικράτεια, σε κάτι που είναι πιθανότατα το πρώτο βήμα για την έναρξη λειτουργίας ενός νέου υπεράκτιου ανταλλακτηρίου.
Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης σκέφτονται επίσης την ημιαυτόνομη κινεζική πόλη του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση της οποίας αγκαλιάζει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα κρυπτονομίσματα ως έναν τρόπο να αναβιώσει το καθεστώς της ως διεθνές οικονομικό κέντρο.
Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της πόλης έχουν προτείνει κανόνες για να επιτρέψουν τη λιανική διαπραγμάτευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και συμβάλλει στη σύνδεση επιχειρήσεων κρυπτογράφησης με τράπεζες.
Αυτό οδηγεί ορισμένες εταιρείες κρυπτογράφησης να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία στο Χονγκ Κονγκ.
Σε ακρόαση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής Tom Emmer (R-Minn.) κατηγόρησε τον Gensler ότι "δεν κάνει τίποτα για την προστασία των Αμερικανών και σπρώχνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος".

Δεν φτάνει πια τα 200.000 δολάρια

Ο Palihapitiya συνήθιζε να είναι πολύ αισιόδοξος για το Bitcoin, λέγοντας στο CNBC το 2021 ότι περίμενε ότι το Bitcoin θα έφτανε τελικά τα 200.000 δολάρια.
Το κρυπτονόμισμα άξιζε τότε περίπου 39.000 δολάρια.
Το Bitcoin θα κορυφωνόταν τελικά σχεδόν στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, πριν πέσει η αξία του το 2022 μετά από διάφορα σκάνδαλα κρυπτογράφησης και αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το κρυπτονόμισμα έπιασε πάτο περίπου στα 15.500 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2022 και έκτοτε ανέκαμψε για να κυμανθεί μεταξύ 27.000 και 30.000 δολαρίων.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν πλήξει και τις άλλες επενδύσεις του Palihapitiya.
Ο επενδυτής ήταν γνωστός για την ανάληψη νεοφυών επιχειρήσεων, όπως ο πάροχος διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic και η πλατφόρμα ακινήτων Opendoor, στις δημόσιες αγορές μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού.
Οι SPACs, μερικές φορές γνωστές ως εταιρείες λευκής επιταγής, είναι δημόσιες εταιρείες που συγκροτούνται με σκοπό την εξαγορά μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία "κληρονομεί" την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Ο Palihapitiya έκλεισε δύο από τις SPACs του τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει μια εταιρεία για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
"Η εποχή της υπερβολής, της αφθονίας και της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων έφτασε στο τέλος της", έγραψε ο Palihapitiya στους ετερόρρυθμους εταίρους της Social Capital στις αρχές Απριλίου, συνεχίζοντας ότι το περασμένο έτος ήταν σαν "να μας ρίχνουν κρύο νερό στα μούτρα.
Παρόλα αυτά, κάποια ανοδικά στοιχήματα για το Bitcoin επανεμφανίζονται.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της έρευνας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Standard Chartered πρότεινε ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φτάσει τα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, επικαλούμενος το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων μετά την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης