Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Γιατί η ζήτηση Bitcoin στην Αργεντινή εκτοξεύθηκε σε υψηλά δύο ετών – Το πέσο, το δολάριο και ο πληθωρισμός

Γιατί η ζήτηση Bitcoin στην Αργεντινή εκτοξεύθηκε σε υψηλά δύο ετών – Το πέσο, το δολάριο και ο πληθωρισμός
Η χρήση του ψηφιακού νομίσματος για συγκεκριμένες συναλλαγές κερδίζει σταδιακά έδαφος εντός της χώρας
Το Bitcoin καταγράφει υψηλή ζήτηση μεταξύ των Αργεντινών, καθώς το πέσο έχει υποτετραπλασιάσει την αξία του έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο, πέφτοντας από 0,0049 δολ. τον Μάρτιο του 2023 σε 0,0012 δολ.
Οι προσπάθειες των Αργεντινών να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους εν μέσω της συνεχιζόμενης κατάρρευσης του εθνικού τους νομίσματος, του πέσο (ARS), είχαν ως αποτέλεσμα να  καταγραφεί στη χώρα η υψηλότερη ζήτηση για Bitcoin τους τελευταίους 20 μήνες.
Στις 20 Μαρτίου, το Bloomberg ανέφερε δεδομένα που προέρχονται από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Lemon Cash, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν 35.000 πελάτες στην Αργεντινή αγόρασαν Bitcoin την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαρτίου, που είναι διπλάσιο από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο σε σύγκριση με το 2023.
Αγορές Bitcoin στην Αργεντινή Ιαν. 2023 - Μάρτιος 2024. Πηγή: Bloomberg
Ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης είναι η συνεχιζόμενη πτώση του νομίσματος της χώρας.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η αξία του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έχει πέσει κατακόρυφα, πέφτοντας από 0,0049 δολ.τον Μάρτιο του 2023 σε 0,0012 δολ..
Ωστόσο, σημειώθηκε ότι η Lemon δεν ήταν η μόνη πλατφόρμα που σημείωσε αύξηση της ζήτησης. \
Άλλα μεγάλα ανταλλακτήρια στην Αργεντινή, όπως το Ripio και το Belo, ανέφεραν παρόμοιες τάσεις.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ψηφιακού πορτοφολιού Belo, Manuel Beadroi, οι αγορές stablecoin στην Αργεντινή μειώθηκαν από 70% σε 60%, καθώς η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Bitcoin προσέλκυσε περισσότερο ενδιαφέρον.
«Ο χρήστης αποφασίζει να αγοράσει Bitcoin όταν βλέπει την είδηση ότι το νόμισμα ανεβαίνει, ενώ το stablecoin είναι πιο ρεαλιστική επένδυση  και χρησιμοποιείται πολλές φορές για συναλλακτικούς σκοπούς, ως μέσο για την πραγματοποίηση πληρωμών στο εξωτερικό».
Υποστήριξε επίσης ότι ο Belo έχει δει τον όγκο των συναλλαγών σε Bitcoin και Ether να αυξάνεται «δεκαπλασιάζεται μέχρι στιγμής το 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι».

Χρήση στις συναλλαγές 

Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση υποδηλώνει ότι το ενδιαφέρον για τα stablecoins μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς οι Αργεντινοί πιθανώς επιλέγουν να μην χρησιμοποιήσουν τα γνωστά ανταλλακτήρια εντός της χώρας για την αγορά τους.
Στις 12 Φεβρουαρίου το Cointelegraph ανέφερε ότι οι Αργεντινοί χρησιμοποιούν ανταλλακτήρια μαύρης αγοράς, τοπικά γνωστά ως «σπηλιές κρυπτογράφησης», για να αγοράσουν σταθερά νομίσματα (δολάρια) σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους αυστηρούς νομισματικού  ελέγχους και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, η χρήση του ψηφιακού νομίσματος για συγκεκριμένες συναλλαγές κερδίζει σταδιακά έδαφος εντός της χώρας.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Diana Mondino, υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι στόχος μιας οικονομικής μεταρρύθμισης ήταννα επιτραπεί η χρήση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων στη χώρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Μετά την απόφαση, ένας ντόπιος ιδιοκτήτης και ένας ενοικιαστής στο Rosario, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Αργεντινή, υπέγραψαν συμφωνία ενοικίασης όπου ο τελευταίος θα πλήρωνε μηνιαίο ενοίκιο σε Bitcoin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης