Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

H αγορά των cryptos στηρίζει τον Trump και του ζητά να «αποκεφαλίσει» την Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς

tags :
H αγορά των cryptos στηρίζει τον Trump και του ζητά να «αποκεφαλίσει» την Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς
Υπό τον Πρόεδρο Joe Biden η SEC έχει εντείνει τους ελέγχους στον κλάδο, ειδικά μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX το 2022
Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ελπίζει ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα βάλουν κάποιον στον Λευκό Οίκο που θα έχει μια πιο ήπια προσέγγιση όσον αφορά την εν λόγω αγορά, τερματίζοντας έτσι τις παρατεταμένες αντιπαραθέσεις με την ρυθμιστική αρχή της Wall Street.
Ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump έχει συμμετάσχει πρόσφατα στη βιομηχανία κρυπτογράφησης των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προσκαλώντας ακόμη και τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση δωρεών μέσω Bitcoin στις 27 Ιουλίου.
Αν και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επέκρινε τα κρυπτονομίσματα ενώ ήταν στην εξουσία, τα πρόσφατα σχόλιά του ήταν πιο ευνοϊκά - και οι δικηγόροι αναμένουν ότι , εάν κερδίσει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τόσο επιθετικά τον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
«Μια κυβέρνηση Trump πιθανότατα θα επιδιώξει να επαναφέρει και να επανεξετάσει τη ρυθμιστική πολιτική της SEC για τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Michael Selig, συνεργάτης της Willkie Farr & Gallagher LLP. «Μια τέτοια επαναφορά θα συνεπαγόταν φυσικά την επίλυση συνεχιζόμενων ενεργειών επιβολής και ερευνών που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση».
Υπό τον Πρόεδρο Joe Biden η SEC έχει εντείνει τους ελέγχους στον κλάδο, ειδικά μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX το 2022.
Η ρυθμιστική αρχή κατηγορείσυχνά ανταλλακτήρια και μεσίτες ότι δεν έχουν εγγραφεί σωστά σύμφωνα με τη νομοθεσία περί χρεογράφων .
Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, υποστηρίζει ότι τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι τίτλοι και ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνουν δημόσια εγγραφή στην αγορά.
Πολλές εταιρείες κρυπτογράφησης υποστηρίζουν είτε ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι τίτλοι είτε επισημαίνουν ότι οι σχετικοί κανονισμοί (σ.σ. για τις δημόσιες εγγραφές) είναι ασαφείς.
Η SEC έχει διευθετήσει ορισμένα ζητήματα, αλλά οι διαφορές που αφορούν εταιρείες όπως οι Kraken, Coinbase και Binance εξακολουθούν να έχουν προκαλέσει δικαστικές αντιπαραθέσεις.
Η SEC έκλεισε επίσης ορισμένες από τις έρευνές της, συμπεριλαμβανομένης μιας για το Ethereum και μια άλλη σχετικά με το BUSD, ένα κρυπτονόμισμα με την επωνυμία Binance που εκδόθηκε από το fund Paxos με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι δικαστικές υποθέσεις 

Οι ποικίκες δικαστικε΄ς εξελίξεις άφησαν ανοιχτό το ερώτημα εάν τα Cryptos είναι ή όχι τίτλοι.
Η μήνυση της SEC κατά της Ripple Labs Inc. και των στελεχών της θα μπορούσε να βοηθήσει να λυθεί το θέμα.
Η SEC ισχυρίστηκε ότι η Ripple διεξήγαγε μια μη εγκεκριμένη μέσω δημόσιας εγγραφής προσφορά τίτλων μέσω της πώλησης του XRP, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό που πολλοί θεώρησαν ως οπισθοδρόμηση για την SEC, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο ότι οι πωλήσεις του XRP σε λιανικούς επενδυτές στα χρηματιστήρια δεν ισοδυναμούσαν με επενδυτικές συμβάσεις.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ripple, Brad Garlinghouse, προέβλεψε ότι μια δικαστική λύση θα έρθει «πολύ σύντομα» σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2024.
Η SEC κατέθεσε αυτή τη μήνυση το 2020 ενώ ο Trump ήταν ακόμη στην εξουσία και δεν έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις απόψεις του σχετικά με τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.
Ωστόσο, αρκετοί δικηγόροι και στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι αναμένουν λιγότερη ρυθμιστική δραστηριότητα εάν εκλεγεί ξανά.
«Θυμηθείτε, εάν εκλεγεί ο Trump, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να αλλάξουν τον πρόεδρο», είπε ο Austin Campbel, σύμβουλος για την αγορά blockchain και επίκουρος καθηγητής στο Columbia Business School.
«Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις θα μπορούσαν όλες να διευθετηθούν δικαστικά με σημαντική ταχύτητα».
Ορισμένοι ειδικοί δεν προβλέπουν ότι η SEC θα εγκαταλείψει ή θα διευθετήσει τις τρέχουσες νομικές αντιπαραθέσει, ακόμη και με νίκη του Trump.
Οι υποθέσεις για την χρηματαγορά είναι συνήθως «απολιτικές» και υπάρχει μικρή εναλλαγή προσωπικού που προκύπτει από πολιτικές αλλαγές, δήλωσε η Emily Meyers, σύμβουλος στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Electric Capital.
«Είναι απίθανο να απορριφθούν τυχόν υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικά εκείνες που ήδη συζητούνται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο», είπε ο Meyers.
«Είναι πιο πιθανό μια νέα κυβέρνηση, ή ακόμα και μια δεύτερη κυβέρνηση Biden, να φέρει λιγότερες ή διαφορετικούς τύπους υποθέσεων για την αγορά των cryptos».
Ο Ji Kim, επικεφαλής νομικός και υπεύθυνος πολιτικής στην ομάδα λόμπι Crypto Council for Innovation, εξάφρασε παρόμοια άποψη.
«Εάν ο Πρόεδρος Trump επανεκλεγεί και ο πρόεδρος SEC παραιτηθεί, θα μπορούσαμε να δούμε το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο να αλλάζει», είπε.
«Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την ηγεσία και τη σύνθεση των επιτρόπων – τίποτα δεν είναι εγγυημένο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης