Τελευταία Νέα
Μαύρη Πένα

Οριστικά στις καλένδες η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό - Διαφωνία Κεραμέως με ΓΣΕΕ

Οριστικά στις καλένδες η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό - Διαφωνία Κεραμέως με ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ επιμένει ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
Σχετικά Άρθρα
Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο επαναφοράς των διαπραγματεύσεων σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της ΓΣΕΕ για την διαμόρφωση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, εμφανίστηκε χθες 15/10 η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Κατά την πρώτη διερευνητική επαφή που είχε η κα Κεραμέως (τις επόμενες μέρες θα δει κατά σειρά και τις παραγωγικές τάξεις), με την ΓΣΕΕ, ξεκαθάρισε ότι το Γαλλικό μοντέλο που προτείνει η επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα, έχει έναν αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού των αυξήσεων και ζήτησε τις προτάσεις της εργατικής πλευράς, ώστε να ενισχυθεί το ενδιάμεσο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλος σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ επιμένει ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου για την διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων και συλλογικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα γίνεται από το 2027 για τις αυξήσεις του 2028 αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:
του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών
του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. 
Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.   
Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη ("σχεδίου δράσης") για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης