Τελευταία Νέα
Μαύρη Πένα

Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Μετατίθεται για τέλη Μαρτίου 2025

Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Μετατίθεται για τέλη Μαρτίου 2025
Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, το οποίο στο πρώτο στάδιο θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους κλάδους
Σχετικά Άρθρα
Αναβολή λίγων μηνών παίρνει η εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, αντί για τον Ιανουάριο όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Το νέο σύστημα θα παρέχει στον ελεγκτικό μηχανισμό τη δυνατότητα να διασταυρώνει σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας myDATA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και οι προβληματισμοί τους.
Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, το οποίο στο πρώτο στάδιο θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως, συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, εταιρείες πάρκινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων.
Σε δεύτερη φάση, το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι επιχειρήσεις διοργάνωσης δεξιώσεων και εκδηλώσεων, κ.α.

Πώς θα λειτουργεί το Ψηφιακό Πελατολόγιο

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν:

  • Τον ημερήσιο αριθμό των πελατών
  • Τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη
  • Τα στοιχεία της απόδειξης
Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διασταυρώνει τις καταχωρήσεις των επιχειρήσεων με τα στοιχεία των αποδείξεων στο myDATA, προκειμένου να εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η δήλωση περιορισμένου αριθμού πελατών από μια επιχείρηση θα λειτουργεί ως «καμπανάκι» για πιθανό έλεγχο από την ΑΑΔΕ.

Online παρακολούθηση και διασταυρώσεις

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα για διασταυρώσεις και συγκρίσεις μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα παρέχει στους επαγγελματίες εργαλεία αυτοματοποίησης της διαχείρισης των πελατών και συμμόρφωσης με τις φορολογικές απαιτήσεις.
Οι βασικές λειτουργίες του περιλαμβάνουν:

  • Καταχώριση νέων πελατών
  • Ενημέρωση και τροποποίηση υφιστάμενων εγγραφών
  • Συσχέτιση εγγραφών με αποδείξεις και παραστατικά
  • Ακύρωση πελατών χωρίς χειροκίνητη υποβολή εγγράφων
  • Οι δηλώσεις για τα οχήματα
  • Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση οχημάτων, σε συνεργεία και χώρους στάθμευσης, θα πρέπει να δηλώνουν για κάθε όχημα:
  • Αριθμό κυκλοφορίας (Ελληνικό ή αλλοδαπής προέλευσης)
  • Κατηγορία και εργοστάσιο κατασκευής
  • Σκοπό κίνησης (ενοικίαση, επισκευή, ιδιόχρηση κ.λπ.)
  • Τόπο παραλαβής και παράδοσης
Όπως έχει επισημάνει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, το σύστημα θα καταγράφει την είσοδο και έξοδο των οχημάτων στις επιχειρήσεις, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να εκδίδεται η αντίστοιχη απόδειξη.

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, θα επιτρέπει στους επαγγελματίες να διαχειρίζονται πιο εύκολα τους πελάτες τους και να αποφεύγουν πιθανά λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα. Το σύστημα θα είναι αρχικά διαθέσιμο μέσω του ηλεκτρονικού κόμβου aade.gr, ενώ μελλοντικά προβλέπεται και η χρήση του μέσω της εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα.

Η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής δίνει περισσότερο χρόνο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, ωστόσο, η ΑΑΔΕ παραμένει σταθερή στην πρόθεσή της να προχωρήσει με το νέο μέτρο, προκειμένου να ενισχύσει τους φορολογικούς ελέγχους και την είσπραξη εσόδων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης