Τελευταία Νέα
Μαύρη Πένα

Η ΕΚΤ ξαναγδέρνει την τσέπη

Η ΕΚΤ ξαναγδέρνει την τσέπη
Για να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τον πληθωρισμό που προκαλεί το ακριβό πετρέλαιο, κάνει ακριβότερο το χρήμα
Νέα αύξηση επιτοκίων και όποιος αντέξει… άντεξε.
Η ΕΚΤ πάτησε ξανά το κουμπί της νομισματικής σύσφιξης, ανεβάζοντας κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%.
Η δικαιολογία γνωστή: ο πληθωρισμός επιμένει, η ενέργεια έχει πάρει φωτιά και η ακρίβεια δεν λέει να καταλάβει από στόχους και προβλέψεις.
Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια.
Για να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τον πληθωρισμό που προκαλεί το ακριβό πετρέλαιο, κάνει ακριβότερο το χρήμα.
Δηλαδή, ο πολίτης πληρώνει πρώτα την ακριβή βενζίνη, μετά το ακριβό ρεύμα και τώρα καλείται να πληρώσει και ακριβότερη δόση.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Γιατί η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χτυπά τον πληθωρισμό στη θεωρία, αλλά στην πράξη χτυπά κατευθείαν όσους έχουν κυμαινόμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Την ίδια ώρα, οι καταθέτες δεν βλέπουν αντίστοιχη αύξηση στην τσέπη τους.
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ ανεβάζει την τιμή του χρήματος, αλλά δεν μοιράζει ισόποσα τον λογαριασμό. Και το χειρότερο;
Η σημερινή αύξηση μπορεί να μην είναι η τελευταία.
Οι αγορές ήδη προεξοφλούν νέες κινήσεις, καθώς η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% για περισσότερο χρόνο.
Και το ερώτημα είναι πλέον απλό:
Πόσες φορές μπορεί να πληρώσει ο ίδιος πολίτης για την ίδια κρίση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης