Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Εξελίξεις στο ελβετικό φράγκο: Μύθοι και πραγματικότητα

Εξελίξεις στο ελβετικό φράγκο: Μύθοι και πραγματικότητα
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες δανειολήπτες, εάν δεν υπάρξει σύντομα νομοθετική εξέλιξη, δεν αποκλείεται η έγερση ένδικων βοηθημάτων ενώπιον των Δικαστηρίων, ενόψει μάλιστα των διαφαινόμενων εξελίξεων

Lekakou_konstantina_04a_7.jpgΣτη χώρα μας, περισσότερες από 70.000 οικογένειες ταλαιπωρούνται από ένα χρονίζον ζήτημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής δανείων σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα σε περιόδους προ της οικονομικής κρίσης, ως εκείνη την εποχή συνηθιζόταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, με την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών να καθίσταται αντικειμενικά  αδύνατη, όταν μεταβλήθηκε επί τα χείρω για τους Ευρωπαίους δανειολήπτες η συναλλαγματική ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ. Οι Έλληνες δανειολήπτες, μέσω των δικαστικών τους παραστατών, δεν άργησαν να κινηθούν δικαστικά και οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν, κρίνοντας ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν λαμβανομένης υπ’ όψιν της συναλλαγματικής ισοτιμίας που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης, αποτέλεσαν πραγματικότητα.
Μετά από ανυπαρξία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία εκτείνεται χρονικά έως και σήμερα, εν τέλει το ζήτημα κλήθηκε να επιλύσει ο Άρειος Πάγος, ο οποίος, συνεδριάζοντας στην Ολομέλεια του, απέρριψε τις αιτιάσεις των δανειοληπτών, οι οποίοι, όχι άδικα, ισχυρίζονταν ότι στην πραγματικότητα τα δάνεια αυτά αποτελούν σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και μάλιστα υψηλού ρίσκου, τα οποία οι οφειλέτες έλαβαν, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν επαρκώς. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, σήμερα και υπό τις παρούσες συνθήκες τα ελληνικά Δικαστήρια δεν δικαιώνουν τους Έλληνες δανειολήπτες επί του σχετικού ζητήματος.
Εις ότι αφορά την απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικότατη εξέλιξη, αλλά προς το παρόν δεν δύναται να δικαιώσει άμεσα τους ενδιαφερομένους. Ακόμη και οι Πολωνοί δανειολήπτες που δικαιώθηκαν θα πρέπει εν συνεχεία να προβούν σε νομικές ενέργειες στη χώρα τους για να δικαιωθούν οριστικά. Παρά τα ανωτέρω και στα πλαίσια του ενωσιακού αναγκαστικού Δικαίου, το οποίο δεν δύναται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν από χώρα σε χώρα, η εν λόγω απόφαση θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα πυροδοτήσει εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες δανειολήπτες, εάν δεν υπάρξει σύντομα νομοθετική εξέλιξη, δεν αποκλείεται η έγερση ένδικων βοηθημάτων ενώπιον των Δικαστηρίων, ενόψει μάλιστα των διαφαινόμενων εξελίξεων. Σημειώνουμε, ότι ακόμη και αν οι σχετικές αγωγές απορριφθούν σε πρώτο βαθμό, πιθανότητα δικαίωσης υφίσταται στον δεύτερο, ήτοι στην έφεση, η οποία θα συζητηθεί σε απώτερο χρονικό διάστημα, ενώ στο ενδιάμεσο υφίσταται σοβαρή πιθανότητα εξελίξεων, είτε σε νομοθετικό, είτε σε δικαστικό επίπεδο.
Αναμφίβολα το ζήτημα κρίνεται μείζον για την οικονομική κοινωνική ζωή δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν συνδρομή από εξειδικευμένους νομικούς, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κάθε περίπτωση χωριστά.

Πηγή: www.lekkakou.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης