Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Ρύθμιση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο με σημαντική διαγραφή και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής

Ρύθμιση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο με σημαντική διαγραφή και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής
Άρθρο της δικηγόρου Κωνσταντίνας Λεκκάκου, «Lekkakou & Associates - Law Firm»

Τα δικηγορικά γραφεία «Lekkakou & Associates» αξιοποιούν στο έπακρο, για λογαριασμό και το συμφέρον των δανειοληπτών, κάθε δυνατότητα, δικαστική ή εξωδικαστική,  που παρέχεται από την Πολιτεία, προκειμένου να συνδράμουν, με τον πλέον υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο, στην επίτευξη ικανοποιητικών και βιώσιμων, γι’ αυτούς, ρυθμίσεων, με σημαντικές διαγραφές και ευνοϊκούς  όρους.
Ο οφειλέτης πρέπει να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει μέχρι τέλους τις δυνατότητες που του παρέχει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και επιθετικότητας των funds και των servicers, ώστε να ρυθμίσει τις οφειλές του και να προστατεύσει την περιουσία του. Ο συνδυασμός δικαστικών και εξωδικαστικών ενεργειών, μέσω των διμερών διαπραγματεύσεων και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον δανειολήπτη.
Lekakou_konstantina_04a_25_1.jpg

Αυτός ο συνδυασμός μάλιστα, μπορεί να αποδειχτεί «σωτήριος» και για τους δανειολήπτες που είχαν επισυνάψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο. Πρόσφατα, οφειλέτες στη Γαλλία με δάνειο σε ελβετικό νόμισμα, δικαιώθηκαν, καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν αποζημίωση από γαλλική τράπεζα – κολοσσό, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, αφού υποστήριξαν, ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί επαρκώς, σχετικά με τους συναλλαγματικούς κινδύνους. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο, Πολωνοί δανειολήπτες δικαιώθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης, μέχρι και σήμερα, στο φλέγον θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, που ταλανίζει επί μακρόν περισσότερα από 70.000 νοικοκυριά, παρατείνει την αβεβαιότητα και ανασφάλεια τους, καθιστά δε μονόδρομο τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και την αξιοποίηση των εργαλείων του ανανεωμένου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013.
Απόδειξη αποτελεί δανειολήπτης - εντολέας των δικηγορικών μας γραφείων, αφού, κατόπιν επίμονων διμερών διαπραγματεύσεων και συντονισμένων ενεργειών, επήλθε εξωδικαστική συμφωνία με τον πιστωτή «Cosmos Securization DAC – CEPAL», σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013 και ρυθμίστηκαν δύο στεγαστικά δάνεια οφειλών ζεύγους πελατών μας, σε ελβετικό φράγκο, με χαμηλή προκαταβολή, σημαντική διαγραφή της οφειλής και αποπληρωμής του υπολοίπου με πολύ ευνοϊκούς όρους, παρά την σημαντική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία υπερέβαινε κατά πολύ το ύψος των οφειλών τους.
Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε, λόγω της προσπάθειας των οφειλετών, μέσω των διμερών διαπραγματεύσεων, να αποκατασταθεί η ζημία που υπέστησαν, η οποία ανερχόταν περίπου στο 35%, λόγω των συναλλαγματικών αλλαγών του ελβετικού φράγκου.

Ειδικότερα, πρόκειται για δανειακές οφειλές ζεύγους, όπου ο μεν σύζυγος είναι συνταξιούχος, η δε σύζυγος απασχολούμενη με οικιακές εργασίες και η συνολική οφειλή τους ανερχόταν σε 232.077€ (216.259,13CHF).

Αναλυτικά:

Η συνολική οφειλή του πρώτου στεγαστικού δανείου ήταν 156.872€ (146.179,36CHF).

Μετά από ρύθμιση διαγράφηκε το ποσό των 51.872€, ποσοστό 33%.

Το υπόλοιπο ποσό των 105.000€ ρυθμίστηκε προς αποπληρωμή και εξόφληση σε 480 μηνιαίες δόσεις με τις πρώτες 60 να έχουν σταθερό επιτόκιο 1,50% και περιθώριο 1,45% + εισφορά Ν.128/75.

Η συνολική οφειλή του δεύτερου στεγαστικού δανείου ήταν 75.205€ (70.079,77CHF).

Μετά από ρύθμιση διαγράφηκε το ποσό των 30.205€, ποσοστό 40,16%.

Το υπόλοιπο ποσό των 45.000€ ρυθμίστηκε προς αποπληρωμή και εξόφληση σε 480 μηνιαίες δόσεις, με ποσό προκαταβολής 1.000€, με τις πρώτες 60 δόσεις να έχουν σταθερό επιτόκιο 1,50% και περιθώριο 1,45% + εισφορά Ν.128/75.

Web: www.lekkakou.gr
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης