Τελευταία Νέα
old

Ο «αριστερός» φόρος στα ακίνητα - Το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται τις στρεβλώσεις και τις αδικίες, αλλά αγωνιά για τα έσοδα

Ο «αριστερός» φόρος στα ακίνητα -  Το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται τις στρεβλώσεις και τις αδικίες, αλλά αγωνιά για τα έσοδα
Παραμένει η εμπλοκή με την τρόικα, η οποία αμφιβάλλει για την εισπραξιμότητα του



Οι έως σήμερα σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με την φορολόγηση των ακινήτων αν μη τι άλλο ενέχουν έντονα τα «σημάδια» της ανεπάρκειας και της αναβλητικότητας του πολιτικού συστήματος.
Δυόμισι και πλέον χρόνια τώρα το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να σχεδιάσει έναν φόρο, ο οποίος κατά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα είναι δίκαιος και θα ζητά λιγότερα από περισσότερους.
Οι παρεμβάσεις όμως των «γαλάζιων» και των «πράσινων» βουλευτών στο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων είχαν ως συνέπεια (με την έγκριση του πρωθυπουργού) να αλλάξει η φιλοσοφία των δεσμεύσεων αυτών υπέρ της «εκλογικής τους πελατείας», τους αγρότες και κατά των ιδιοκτητών ακινήτων των αστικών κέντρων που καλούνται για άλλη μια φορά να σηκώσουν το κύριο βάρος της υπέρμετρης φορολογίας.
Η πρακτική αυτή δεν προκαλεί καμία έκπληξη, μια και το εκλογικό σώμα είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους «εξυπηρετήσεις», ιδιαίτερα όταν έπονται εκλογικές αναμετρήσεις.
Χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι που η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων εξακολουθεί να εκκρεμεί μια και η τρόικα εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα του.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι οι παραδοχές του υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα αλλά και του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη σχετικά με το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών.
Ως γνωστό, η βάση για την φορολογία των ακινήτων είναι οι αντικειμενικές αξίες, οι οποίες  πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές εμπορικές αξίες δεδομένης της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.
Μετά λοιπόν την τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα ότι δεν είναι δυνατό να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες διότι αυτό θα συνεπαγόταν αύξηση στις λαϊκές συνοικίες και μείωση στις ακριβές συνοικίες, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρης επανήλθε σήμερα, τονίζοντας ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν μπορούν να μειωθούν διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιτυγχανόταν ο στόχος της είσπραξης των εσόδων από την φορολογία στα ακίνητα.
Με άλλα λόγια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραδέχεται ότι ο σχεδιασμός για την φορολογία των ακινήτων είναι παράλογος και άδικος, παραδοχή όμως που δεν προβληματίζει ιδιαίτερα, μια και ο στόχος είναι η είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων.
Η διαπίστωση αυτή αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως ο φόρος στα ακίνητα κάθε άλλο παρά «αριστερός» - όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο κ.Θεοχάρης -  μπορεί να είναι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης