Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι φόροι στα ακίνητα θα πρέπει να είναι λογικοί για να πληρώνονται

Οι φόροι στα ακίνητα θα πρέπει να είναι λογικοί για να πληρώνονται
ΓΣΕΒΕΕ και μεσίτες χαρακτηρίζουν «περιουσιοκτόνο» το ν/σ του υπ.Οικονομικών για τα ακίνητα

Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των ακινήτων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο του υπ.Οικονομικών οδηγεί μαθηματικά στην εξόντωση των μικρομεσαίων, στην απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων και στην εμβάθυνση της εσωτερικής υποτίμησης.
Συγκεκριμένα, ΓΣΕΒΕΕ και κτηματομεσίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να μειώσει τους «ληστρικούς» φόρους που έχουν παγώσει την αγορά ακινήτων και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο «περιουσιοκτόνο» κείμενο νόμου, όπως χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ακινήτων.
Όπως αναφέρουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών παρά τις αλλεπάλληλες διορθώσεις, συντηρεί την φιλοσοφία της φοροεπιδρομής προς τα ελληνικά εισοδήματα και τα αναξιοποίητα ακίνητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Μεσιτών υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως η φορολόγηση των ακινήτων πρέπει να σχετίζεται με την ικανότητα δημιουργίας προσόδου, τονίζουν ότι με το νομοσχέδιο δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική/επενδυτική δραστηριότητα και επισημαίνουν πως δεν λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ενδεχόμενου βάρους του ακινήτου που μπορεί να οφείλεται σε δάνειο ή άλλη υποχρέωση.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και των συντελεστών εμπορικότητας, να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, να καταργηθεί ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5% καθώς και να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων.
«Οι φόροι των ακινήτων θα πρέπει να είναι λογικοί για να μπορούν να πληρώνονται, η αδυναμία πληρωμής των φόρων να μην ποινικοποιείται και επιτέλους στη συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς, θα πρέπει η Κυβέρνηση να καινοτομήσει δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και όχι υπέρμετρους φόρους για να διαλύσει την αγορά. Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της» αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους ΓΣΕΒΕΕ και μεσίτες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης