Τελευταία Νέα
old

Σταϊκούρας - Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν θα είναι μόνο ικανοποιητικό, αλλά και βιώσιμο

Σταϊκούρας - Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν θα είναι μόνο ικανοποιητικό, αλλά και βιώσιμο
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασαν Στουρνάρας, Σταϊκούρας
Τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο δεν θα είναι μόνο ικανοποιητικό, αλλά και βιώσιμο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
"Οι δημοσκοπήσεις κάθε μήνα των στοιχείων τόσο του κράτους όσο και της γενικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της κυβέρνησης όπως έχει ενταχθεί και στον προϋπολογισμό του 2014 για την επίτευξη ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Εμμένουμε σε αυτό και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν. Επειδή έχουμε κάποια στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση και με τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τις επιστροφές φόρων στο ύψος του προϋπολογισμού, άρα μιλάμε και για ένα βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από την Ελλάδα.
Κληθείς να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε χαρακτηριστικά: Σε ό,τι αφορά το 2014 ουσιαστικά η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει προτεραιότητα να διασφαλίσει την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης την ομαλή εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Δεύτερον να παρακολουθήσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνοντας και την έγκριση μεταφοράς πιστώσεων και διορθωτικών προϋπολογισμών στον εκτελούμενο προϋπολογισμό, κατόπιν εισήγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και τρίτον, μεριμνά ώστε η όποια ανακατανομή πόρων προκύψει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αυτού του οικονομικού έτους, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τόνωση της απασχόλησης και ενίσχυση των νέων πηγών ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το 2015 οι κατευθυντήριες γραμμές είναι οι εξής: Πρώτον η ανάγκη ο προϋπολογισμός να δομηθεί σε ρεαλιστικές προβλέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο διαδοχικών διορθωτικών προϋπολογισμών, αλλά και να προβλεφθεί και να διευκολυνθεί η ακριβής ανάλυση των εθνικών συνεισφορών.
Δεύτερον η ανάγκη διασφάλισης ότι κάθε προϋπολογισμός θα ανταποκρίνεται στην αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να καταδεικνύεται ο απόλυτος σεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πόρους που προέρχονται από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
Τρίτον η ανάγκη η κατάρτιση του προϋπολογισμού να συνυπολογίσει το γεγονός ότι το 2015 είναι το δεύτερο έτος της νέας προγραμματικής περιόδου του 2014-2020, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπιστούν επαρκώς απρόβλεπτες ανάγκες.
Τέταρτον η ανάγκη προσδιορισμού των κατάλληλων επιπέδων πιστώσεων και πληρωμών, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες του 2015 με παράλληλο σεβασμό στα ανώτατα όρια δημοσιονομικών προοπτικών και μια σειρά από άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν κυρίως με διοικητικές δαπάνες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης