Τελευταία Νέα
old

Πρόστιμα-φωτιά για εκπρόθεσμες δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων - Φτάνουν έως και 10.000 ευρώ αν ο υπόχρεος πέφτει σε τρίτη κατά σειρά παράβαση

Πρόστιμα-φωτιά για εκπρόθεσμες δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων - Φτάνουν έως και 10.000 ευρώ αν ο υπόχρεος πέφτει σε τρίτη κατά σειρά παράβαση
Tι ισχύει από 1ης Ιανουαρίου για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών
Εξοντωτικά πρόστιμα και τόκους υπερημερίας θα αντιμετωπίζουν από τον Φεβρουάριο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις πάσης φύσεως δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρος Ελευθέρων Επαγγελματιών) ή κάνουν λάθη τα οποία διορθώνουν εκπρόθεσμα με τροποποιητικές δηλώσεις.
Τα νέα πρόστιμα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και συμπληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου, ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, αλλά πρακτικά μπαίνουν σε εφαρμογή από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία τον Φεβρουάριο.
Ακόμα και μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ συνεπάγεται πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, ενώ στην περίπτωση χρεωστικής δήλωσης επιβάλλεται και πρόστιμο ίσο με την αξία του φόρου.
Μάλιστα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα εντός πενταετίας, το πρόστιμο των 1.000 ευρώ -για βιβλία Β' κατηγορίας- διπλασιάζεται όπως και το πρόστιμο των 2.500 ευρώ.
Σε περίπτωση τρίτης καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Εκτός από τα πρόστιμα, επιβάλλονται και οι ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.
Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης «τρέχει» ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Αν περάσει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φτάνει το 30%.
Τα υψηλά πρόστιμα προβληματίζουν ακόμα και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.
Κορυφαίο στέλεχος ανέφερε χθες ότι θα μπορούσε ακόμα και να χαρίζεται το πρόστιμο, όταν πρόκειται για την πρώτη καθυστέρηση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα καταργείται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ποσού 10 ευρώ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης από τις 20 στις 26 κάθε μήνα. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος θα μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του σε δύο δόσεις, μία έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και μία έως το τέλος του επόμενου μήνα. Η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθιστά ασύμφορη τη λύση των δόσεων.
Αναλυτικότερα:
-Από τον Φεβρουάριο, η ηλεκτρονική υποβολή χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα γίνεται αποδεκτή από το σύστημα ΤΑΧΙSnet χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα εκδίδεται «ταυτότητα οφειλής», δηλαδή κωδικός πληρωμής. Η υποβολή θα μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς καν την πληρωμή των 10 ευρώ που έχει οριστεί ως ελάχιστο ποσό προκαταβολής.
-Η προθεσμία υποβολής των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για φορολογικές περιόδους που λήγουν από τον Ιανουάριο και μετά είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί από την 20ή στην 26η μέρα του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου.
-Το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις δεν αλλάζει. Ο υπόχρεος θα οφείλει δηλαδή να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.
-Σε περίπτωση υποβολής αρχικής χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης. Αν όμως η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ.
-Η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 από όσους υπόχρεους τηρούν βιβλία απλογραφικά και για τον Δεκέμβριο του 2013 από όσους τηρούν βιβλία διπλογραφικά εξακολουθεί να λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2014. Οποιες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή θεωρούνται εμπρόθεσμες. Οποιες χρεωστικές δηλώσεις υποβληθούν μετά την 20ή Ιανουαρίου θα θεωρούνται εκπρόθεσμες, αλλά δεν θα επιβαρύνονται με τα πρόστιμα των 1.000 ευρώ (για απλογραφικά βιβλία) ή των 2.500 ευρώ (για διπλογραφικά βιβλία) τα οποία προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Κι αυτό διότι οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται αυτόν τον μήνα αφορούν φορολογικές περιόδους του έτους 2013, για το οποίο ισχύει το παλαιό καθεστώς πρόσθετων φόρων.

Πρόστιμα
Τα νέα πρόστιμα για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.
Για υπόχρεους με απλογραφικά (πρώην Β' κατηγορίας)
• 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση
• 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας
• 4.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας.
Για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ' κατηγορίας)
• 2.500 ευρώ για την πρώτη παράβαση
• 5.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας
• 10.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας.
Αν η δήλωση είναι χρεωστική, εντός από το πρόστιμο επιβάλλεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου επιβάλλονται πρόστιμα:
• 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου
• 20% μετά την πάροδο έτους
• 30% μετά την πάροδο δύο ετών.
Παράλληλα από τον πρώτο μήνα όπου η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη αρχίζει να τρέχει και ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης