Τελευταία Νέα
old

Εντός των επόμενων ημερών η εγκύκλιος για τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα – Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται;

tags :
Εντός των επόμενων ημερών η εγκύκλιος για τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα – Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται;
H τιμή κτήσης του ακινήτου θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν
Αν έχετε στην κατοχή σας ακίνητα για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχετε κέρδος από την πώληση χαμηλότερο των 25.000 ευρώ και έχετε κρατήσει το ακίνητο για τουλάχιστον πέντε χρόνια, τότε γλυτώνετε τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση.
Οσοι όμως φορολογούμενοι θα προχωρήσουν σε πώληση του ακινήτου τους εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.
Το υπουργείο Οικονομικών, με αρκετή καθυστέρηση, δεδομένου ότι πρόκειται για διατάξεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2013 και επρόκειτο θεωρητικά να εφαρμοστούν από την 1-1-2014, προσπαθεί τώρα να ξεμπλέξει τον γρίφο του προσδιορισμού της τιμής κτήσης, με κλειδί τον πληθωρισμό.
Το τελικό σχέδιο, σύμφωνα με δημοσιεύμα των Νέων, προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν (θα πληθωρίζεται).
Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις θα διευκρινίζονται με εγκύκλιο η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν υποβληθεί και προτάσεις για αντικατάσταση του φόρου υπεραξίας από έναν φόρο με συντελεστή 3% (σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ) ή με συντελεστή 7% (για ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από την 1-1-2013, σύμφωνα με την πρόταση του ΠαΣοΚ) επί της τιμής πώλησης, η οποία θα επιβάρυνε τον πωλητή.
Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου, κυρίως με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και φορολογουμένους οι οποίοι στη σημερινή συγκυρία κάθετης πτώσης των τιμών των ακινήτων πωλούσαν με ζημιά. Θα ήταν ένας συμπληρωματικός φόρος μεταβίβασης και όχι φόρος υπεραξίας, στην ανάγκη καθιέρωσης του οποίου συμφωνούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η έκδοση της εγκυκλίου με όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, είναι απαραίτητο να γίνει το συντομότερο δυνατό καθώς από τις αρχές του έτους δεν έχει μεταβιβαστεί ούτε ένα ακίνητο εξαιτίας της ασάφειας που επικρατούσε .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης