Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύσκολες οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου απέναντι στην τρόικα για τη δόση των 8,9 δισ. ευρώ

Δύσκολες οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου απέναντι στην τρόικα για τη δόση των 8,9 δισ. ευρώ
«Ενδεχομένως η επόμενη επιθεώρηση να είναι και η τελευταία... Δεν ξέρουμε, όμως, πόσο θα κρατήσει»
«Φαρμακερή» θα είναι η τελευταία, για το δεύτερο μνημόνιο, αξιολόγηση από την τρόικα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 8,9 δισ. ευρώ που απομένει να πάρει η Αθήνα από τον μηχανισμό στήριξης έως το τέλος του 2014.
«Ενδεχομένως, η επόμενη επιθεώρηση από την τρόικα να είναι και η τελευταία. Δεν ξέρουμε, όμως, πόσο θα κρατήσει», δήλωσε, χθες, αξιωματούχος της κυβέρνησης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το δύσκολο «τεστ» του Φθινοπώρου.
Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο θα πάρουν «σάρκα και οστά» οι συζητήσεις για το χρέος των 321 δισ. ευρώ αλλά και τα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της ίδιας «ατζέντας».
Πρόκειται για τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό» που αποτελούν ήδη πρόκριμα για νέα μέτρα που θα τυλίξουν την χώρα και τα νοικοκυριά σε ένα τρίτο μνημόνιο. Οι τελευταίες εκθέσεις από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον που είδαν το «φως της δημοσιότητας» σπρώχνουν την Αθήνα σε ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Θεωρούν δεδομένο το νέο «πακέτο» λιτότητας προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στο δημοσιονομικό πεδίο που σύμφωνα με την τρόικα φθάνει τα 3,7 δις. ευρώ. «Πονοκέφαλο» συνιστά για το Μαξίμου και το χρηματοδοτικό «κενό» που υπολογίζεται σε 12,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Ο ίδιος αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις είπε ότι « το χρηματοδοτικό κενό είναι καλυμμένο για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η έκθεση του ΔΝΤ ήταν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 1,5 μήνα».
Πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα έντοκα, σχεδόν δύο μήνες μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές , συνεπάγεται ετήσια ωφέλεια τόκων 200 εκατ. ευρώ.

«Καρφιά» για τους νέους
Το ίδιο στέλεχος, εστίασε στην προσοχή που πρέπει να δείξουν οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση, ειδάλλως τα πράγματα θα είναι δύσκολα με την τρόικα. «Βλέπω αποστασιοποίηση υπουργών από αυτά που έχουν συμφωνήσει οι προκάτοχοί τους, για παράδειγμα Γεράσιμος Γιακουμάτος για τις Κυριακές και τις λαϊκές αγορές, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης. Αυτό θα δυσκολέψει την διαπραγμάτευση. Μένει να φανεί αν η αποστασιοποίηση είναι μόνο στα λόγια. Γραμμή της κυβέρνησης είναι να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τα προαπαιτούμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυξήσεις
Το υψηλόβαθμο στέλεχος αναγνώρισε τις υπερβάλλουσες μειώσεις που επεβλήθησαν με τα μνημόνια στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Για να «χρυσώσει το χάπι» έκανε λόγο για έμμεσες αυξήσεις σε 11 υπουργεία στα οποία υπάρχει υπερβάλλουσα μείωση μισθών. Αυτό θα γίνει μετά την αξιολόγηση και οι μισθολογικές αναπροσαρμογές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Μείωση 15%
Με την πεποίθηση ότι οι δανειστές θα κάνουν αποδεκτό αυτή τη φορά το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το επαναφέρει στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.
Για πρώτη φορά το αίτημα για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τέθηκε στην τρόικα τον Μάιο του 2013 μαζί με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ενώ το δεύτερο έγινε αποδεκτό για πιλοτική εφαρμογή έως το τέλος τρέχοντος έτους, το πρώτο απορρίφθηκε ασυζητητί, καθώς δεν ασκήθηκε καθόλου πίεση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε δώσει προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε μείωση του ΕΦΚ κατά 15% , ώστε να μην οξυνθεί το πρόβλημα με το λαθρεμπόριο.
Ανάλογη θα είναι και η νέα πρόταση με πιθανές μικρές αλλαγές. Ενδεχομένως με αλλαγές, θα συνεχίσει να δίδεται και το επίδομα θέρμανσης.
Εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα δημοσιονομικά σε συνδυασμό όμως με τα διαρθρωτικά, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες μείωσης των φόρων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει μεγαλύτερη μείωση φόρων όσο πηγαίνουμε καλά στα διαρθρωτικά και υπό αυτό το πρίσμα κερδίζει έδαφος η πιθανότητα μείωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης. Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα εισπρακτικά αποτελέσματα, καθώς τα έσοδα (κυρίως ο ΦΠΑ) κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιας τρύπας, έναντι των στόχων που είχαν τεθεί.
Την περίοδο 2012-2013 το Δημόσιο είχε μείωση στα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος εκτιμάται ότι οι εισπράξεις από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης θα υπολείπονται έναντι των στόχων.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν διαδικτυακά το υπουργείο Ανάπτυξης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους «κρυφούς φόρους» με τους οποίους επιβαρύνονται υπέρ τρίτων, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης