Τελευταία Νέα
Οικονομία

Sinn (Ifo): Η γερμανική οικονομία εξασθενεί – Ενισχύεται η απαισιοδοξία στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο

tags :
Sinn (Ifo): Η γερμανική οικονομία εξασθενεί – Ενισχύεται η απαισιοδοξία στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο
Μηδενική ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του 2014 αναμένουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι
Προβληματισμός επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας ύστερα από τη δημοσιοποίηση του δείκτη Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα, το οποίο μειώθηκε στις 106,3 μονάδες τον Ιούλιο του 2014 από 108 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και για την τέταρτη συνεχή φορά που καταγράφεται επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, αποτελώντας τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεων του δείκτη από το αποκορύφωμα της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012.
«Η γερμανική οικονομία εξασθενεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ifo, Hans Werner Sinn με τον Klaus Wolhrabe, στέλεχος του Ifo, να υπογραμμίζει ότι αναμένει «μηδενική ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του 2014».
Μάλιστα ο Wohlrabe υποστήριξε ότι ο Ifo αναθεωρεί προς τα κάτω τις προγνώσεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το 2014, από το 2% στο 1,5%, αν και έσπευσε να τονίσει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού.
«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ύφεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος για να αλλάξει τις δικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και εξακολουθεί να επιμένει σε ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% για το 2014.
«Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλός», τόνισε σε δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Σε αντίθεση με την καγκελάριο, οι 700 περίπου μάνατζερ που συμμετέχουν στην έρευνα του Ifo, αντιμετωπίζουν μάλλον αρνητικά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο.
Ιδιαίτερα οι εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις θα περάσουν ένα δύσκολο εξάμηνο, εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή, εκτιμούν οι μάνατζερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
«Από το πεδίο των εξαγωγών δεν θα πρέπει να αναμένεται ώθηση της οικονομίας» υπογραμμίζει ο Sinn ενώ υπογραμμίζεται ότι αρνητικό είναι το επιχειρηματικό κλίμα τόσο στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο όσο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.
Ο μοναδικός κλάδος που δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις είναι αυτός των κατασκευών.
Αυτό που προβληματίζει τους επικεφαλής των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 15,5%, ή για απώλειες της τάξης των 3 δις ευρώ.
«Η γερμανική οικονομία παραμένει ευάλωτη στις εξωτερικές επιρροές», επισημαίνει ο Holger Sande, οικονομολόγος της τράπεζας Bank Nordea, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η βιομηχανία επιβαρύνεται πολύ από τα προβλήματα της ευρωζώνης και από τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΚΤ και στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Στόχος είναι ένα ασθενέστερο ευρώ» υπογραμμίζει ο Sande, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε τις εξαγωγές, καθώς θα καθιστούσε φθηνότερα τα προϊόντα που προορίζονται για χώρες εκτός της ευρωζώνης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης