Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 7 προτάσεις του ΣΕΒ για την απασχόληση - Προτεραιότητα η μείωση του μισθολογικού κόστους και η ανακούφιση των ανέργων

Οι 7 προτάσεις του ΣΕΒ για την απασχόληση - Προτεραιότητα η μείωση του μισθολογικού κόστους και η ανακούφιση των ανέργων
"Δεν είναι μόνο η κρίση που επιδείνωσε το μέτωπο της απασχόλησης στη χώρα μας"
Επτά προτάσεις για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, υπό τον Αντ. Σαμαρά.
Ειδικότερα, ο ΣΕΒ υπέβαλλε στην ελληνική κυβέρνηση ένα πλάνο, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.
Οι προτάσεις εστιάζουν στη μείωση του μισθολογικού κόστους, στο σχεδιασμό εξειδικευμένων δράσεων ανά κατηγορία ανέργων, στη δημιουργία νέου πλαισίου για την εργασιακή εμπειρία - μαθητεία και στη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.
«Οι παραδοσιακές λύσεις με τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή με τη διόγκωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα υπάρχουν για πολλά χρόνια, λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών περιορισμών» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.
Παράλληλα, επισήμανε πως «δεν είναι μόνο η κρίση που επιδείνωσε το μέτωπο της απασχόλησης στη χώρα μας, αλλά και μια σειρά από μακροχρόνιες στρεβλώσεις και διαρθρωτικές αδυναμίες. Με δεδομένο ότι όλες οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η υψηλή ανεργία δεν θα υποχωρήσει σύντομα  δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε μόνο με άμεσα, βραχυπρόθεσμα ζητήματα αλλά πρέπει να εργαστούμε κυρίως πάνω στα μακροπρόθεσμα, διαθρωτικά προβλήματα, όπως αυτό της παιδείας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της πριμοδότησης των νομοταγών επιχειρήσεων, υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι οι σωστές, οι συνεπείς και οι νομοταγείς επιχειρήσεις προηγούνται και μία πρόταση που έκανε ο υπουργός Εργασίας για Λευκή Βίβλο θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή ιδέα, ούτως ώστε οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και για τις εισφορές που πληρώνουν».

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την απασχόληση:
1) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ως εργαλείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία θα πρέπει να γίνει πρακτικά μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
2) Εξειδικευμένος σχεδιασμός δράσεων ανά κατηγορία ανέργων.
3) Αξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμός των κίνητρων για την απασχόληση των ανέργων.
4) Αποτίμηση του υφιστάμενου και δημιουργία νέου πλαισίου για την πρώτη εργασιακή εμπειρία, μαθητεία και πρακτική άσκηση.
5) Ουσιαστική διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
6) Δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών σε δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
7) Αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με στόχο την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων σε μη παραγωγικές δράσεις, καθώς και την ενίσχυση των συμπράξεων των κοινωνικών εταίρων με κρατικούς φορείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης