Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή της Τρόικας - Στόχος μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup στις 8/12

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή της Τρόικας - Στόχος μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup στις 8/12
Δραματικές αλλαγές σε συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κοινωνικές παροχές, προβλέπει η πρόταση για το ασφαλιστικό
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ακόμη και αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με διαρροές.
Επισήμως ούτε η Κομισιόν, αλλά και ούτε και το ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας ακόμη και αύριο Τετάρτη.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως κρίνεται θετική από την πλευρά της τρόικας η πρώτη αποτίμηση των μέτρων που πρότεινε η Αθήνα.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα οριστικοποιηθεί η έλευση της τρόικας, διεμήνυαν οι Βρυξέλλες, φωτογραφίζοντας την Τετάρτη 3/12 ως την πιθανότερη ημερομηνία για την επιστροφή των δανειστών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιθυμεί ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, με στόχο, ει δυνατόν, την επίτευξη μιας τεχνικού τύπου συμφωνίας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται εν μέσω δύο μετώπων, καθώς αύριο ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, η οποία θα κλείσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Τα μέτρα
Το e- mail της Αθήνας προς την τρόικα προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από το 6,5% ακόμα και στο 13%, εξέλιξη που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό.
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του αρχικού της σχεδίου.
Για το Δημόσιο προβλέπει την εφαρμογή νέων εισαγωγικών μισθών από 1/1/2015 με: κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας, καθώς και νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών.

Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό
Ειδικά τα ασφαλιστικό, η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει τις τελευταίες ημέρες σε παιχνίδι παραπλάνησης, προκειμένου να περάσει με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος το σκόπελο των δραματικών αλλαγών σε συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κοινωνικές παροχές.
Ωστόσο καθίσταται προφανές ότι Τρόικα και Κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει κανόνες «γύφτικου παζαριού» όπου ο ένας υπερτονίζει τις αλλαγές που απαιτεί για το δημοσιονομικό κενό και ο άλλος υποβαθμίζει ώστε να πετύχει μικρότερες δυσμενείς παρεμβάσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή κάπου στη μέση και όλοι να είναι ευχαριστημένοι (με τελικούς χαμένους μόνο τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους)…
Κάτω από αυτά τα δεδομένα όπως όλα δείχνουν η σύγκλιση στο ασφαλιστικό θα επιτευχθεί με συμφωνία στους εξής τομείς:
- Επέκταση για μία διετία του παγώματος στις αυξήσεις των συντάξεων (προβλέπεται μέχρι το τέλος 2015 και ακολούθως αύξηση περί του 4% ετησίως κάτι που δεν θα εφαρμοστεί).
- Επέκταση στα 20 έτη του ελάχιστου ορίου ετών ασφάλισης αλλά για όσους είναι άνω των 40 ετών (δηλαδή θα καταλαμβάνονται όσοι γεννήθηκαν από το 1975 και μετά)
- Θέσπιση 3τους μεταβατικής περιόδου για την κατάργηση των ρυθμίσεων για συνταξιοδότηση που αφορούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας ενός ασφαλισμένου (δηλαδή θα τεθεί αρχικώς μία αύξηση κατά 2 έτη σε όλες τις κατηγορίες και η πλήρης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα επέλθει το 2019).
Αυτό ωστόσο που τίθεται σε διαπραγμάτευση και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει τελικώς αν και τα έως τώρα ιστορικά προηγούμενα είναι ότι τελικά οι έλληνες υπουργοί αποδέχονται τις εντολές των δανειστών, αφορά στην επέκταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στην κύρια ασφάλιση. Αν αυτό το μέτρο περάσει σημαίνει αυτόματη μείωση των συντάξεων ώστε ο προϋπολογισμός να μην είναι ελλειμματικός.

(πρώτη ενημέρωση 2 Δεκεμβρίου 2014, 00:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης