Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να προλάβει τη διορία της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL - Μεγαλώνουν οι «τρύπες» στα ταμεία

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να προλάβει τη διορία της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL - Μεγαλώνουν οι «τρύπες» στα ταμεία
Tέσσερις μέρες πριν το κρίσιμο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οι επαφές με τους δανειστές είναι κυριολεκτικά στον αέρα
«Κούρσα» για να προλάβει το τρένο της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL, έστω και με όρους αυστηρής επιτήρησης, κάνει η κυβέρνηση μετά την διαπίστωση ότι τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία έχουν αρχίσει να μειώνονται δραστικά, καθιστώντας ανέφικτο ένα νέο εσωτερικό δανεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού που τον Νοέμβριο ψήλωσε πάνω από τα 1,2 δισ. ευρώ απειλώντας ευθέως τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ φέτος έχει «θορυβήσει» το οικονομικό επιτελείο.
Η ανησυχία αυτή έχει ενταθεί μετά και το ντελίριο των «διορθώσεων» στο Ε9 που έχει καταλάβει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου σε μια προσπάθεια να μειώσουν το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ «δυναμιτίζοντας» από την άλλη τις προβλεπόμενες εισπράξεις από τον φόρο 2,65 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά δίνουν «πάτημα» στους δανειστές προκειμένου να αυξήσουν τις πιέσεις για νέα μέτρα το 2015 προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ το 2015.
Έτσι τέσσερις μέρες πριν το κρίσιμο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα οριστικοποιούσε τις αποφάσεις για τη χρηματοδοτική «γέφυρα» του 2015 με βάση το αποτέλεσμα της 5ης αξιολόγησης της τρόικας, οι επαφές με τους δανειστές είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Παρά την «γη και ύδωρ» που προσέφερε η κυβέρνηση «σπάζοντας» τις κατ’ ευφημισμόν «κόκκινες γραμμές» της, η βουλιμία των δανειστών δεν φαίνεται να ικανοποιείται ακόμη και με τις νέες προτάσεις που έχουν στα χέρια τους από χθες τα ξημερώματα.
Πρόκειται για τι νέες διευκρινίσεις που παρείχε η ελληνική πλευρά γα το δημοσιονομικό «πακέτο» του 2015 το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ, τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την ακύρωση της μείωσης του 30% στον κεφαλικό φόρο αλλά και άλλες παρεμβάσεις.
Η νέα απάντηση των δανειστών στις πρόσθετες διευκρινίσεις της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα, ωστόσο η επιστροφής τους στην Αθήνα ακόμα δεν έχει «κλειδώσει», καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ενώ εμμένουν στις παράλογες απαιτήσεις τους για νέες περικοπές της τάξης του 15-20% στις κύριες συντάξεις από την 1-1-2015.
«Η τεχνική διαπραγμάτευση έχει εξαντληθεί και όλα πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ελληνικής πλευράς, παραπέμποντας ουσιαστικά στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς προϊσταμένους των δανειστών (Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκαρντ).
Σημειώνεται ότι στο πρώτο απαντητικό email της τρόικας, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων (π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να ζητά από τώρα τη θέσπιση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για το 2015, αλλά και οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν στο Ασφαλιστικό, ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα. Επιμένουν στυο θέμα της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ενώ ζητούν την αυστηριοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Κατόπιν τούτων όσο καθυστερεί η συμφωνία με τους δανειστές ο χρόνος άλλο τόσο θα καθυστερεί και η αίτηση την οποία θα πρέπει να υποβάλει η κυβέρνηση που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην νέα πιστωτική γραμμή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης