Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαψεύδουν κύκλοι της ΕΚΤ πως η τρόικα απειλεί να διακόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες - Προς 6μηνη παράταση το μνημόνιο

tags :
Διαψεύδουν κύκλοι της ΕΚΤ πως η τρόικα απειλεί να διακόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες - Προς 6μηνη παράταση το μνημόνιο
Ευρωπαϊκό έγγραφο: Εξάμηνη παράταση του μνημονίου σχεδιάζει το Eurogroup για την κάλυψη πιθανών αστοχιών λόγω εκλογής ΠτΔ
(upd2)Διαψεύδουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις πληροφορίες περί απειλών της τρόικας για διακοπή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
"Οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς ρευστότητα", διαμηνύουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο έκανε λόγο για απειλή διακοπής της ρευστότητας προς την Ελλάδα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του 2014, κύκλοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι "οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς ρευστότητα".
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να συνεχιστεί μέσω διαφορετικών μορφών εγγυήσεων που θα μπορούσαν να προσκομίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακόμα και αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα της Handelsblatt
Να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εντός του 2014 απειλεί η τρόικα σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας , το οποίο όπως υπογραμμίζεται βασίζεται σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, επισημαίνει ότι η τρόικα προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν αυτό συμβεί, θα σημαίνει ότι θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας.
«Σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων» επισημαίνει η Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι το Eurogroup επιθυμεί να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα.
Παράλληλα η Handelsblatt αναφέρει ότι και στην Ελλάδα εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.
Όπως αναφέρεται, αντίστοιχες πληροφορίες για τελεσίγραφο από την τρόικα - και ιδιαίτερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - είχαν διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο τον Ιούλιο του 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.
Ο τότε Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn είχε πάντως διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.
«Τώρα το σενάριο επανέρχεται και μάλιστα σε μία συγκυρία που το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί την παροχή ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Draghi δηλώνει τόσο απερίφραστα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μαζικές αγορές ομολόγων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ» καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ευρωπαϊκό έγγραφο: Εξάμηνη παράταση του μνημονίου σχεδιάζει το Eurogroup για την κάλυψη πιθανών αστοχιών λόγω εκλογής ΠτΔ
Την παράταση του μνημονίου, κατά έξι μήνες, σχεδιάζει το Eurogroup, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε.
Σύμφωνα με το Reuters, που παρουσιάζει το εν λόγω έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εξετάζουν σχέδιο εξάμηνης παράτασης του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, ήτοι του μνημονίου.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο, η εξάμηνη παράταση του μνημονίου θα έχει ως στόχο την κάλυψη πιθανών καθυστερήσεων ή αστοχιών - εκ μέρους της ελληνικής πλευράς - ενόψει της κρίσιμης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2015.
Είναι ξεκάθαρο πως οι Ευρωπαίοι φοβούνται για τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο οικονομίας.
Για τον λόγο αυτό, το Eurogroup επιθυμεί εξάμηνη παράταση του μνημονίου της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μεγάλων αναταράξεων ή ακόμη και εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων και της εκλογολογίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η εξάμηνη παράταση του ελληνικού μνημονίου - μέχρι τα μέσα του 2015 - θα επιτρέψει στην Αθήνα να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο, ώστε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Όπως προσθέτει το πρακτορείο, η παράταση του ελληνικού μνημονίου κατά μερικές εβδομάδες το 2015, τότε καθίσταται πιο περίπλοκη η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διασφαλίσει τη νίκη στην κρίσιμη εκλογή για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κατάσταση δυσκολεύει για τον Αντώνη Σαμαρά αφού η παράταση του μνημονίου μηδενίζει τις πιθανότητες για την υλοποίηση των ελληνικών σχεδίων που αφορούν στην πρόωρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια το Reuters, η παράταση του μνημονίου κατά έξι μήνες κρίνεται απαραίτητη, καθώς η τρόικα συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ και τη μορφή που θα έχει η προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης.
"Μπορεί ο στόχος της τεχνικής παράτασης του μνημονίου να είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα, ώστε να ετοιμάσει την αναγκαία προς υιοθέτηση νομοθεσία, τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο αυτή η τεχνική παράταση δεν αποκλείεται να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, προκειμένου να καλυφθεί η πιθανότητα τυχόν καθυστερήσεων στον δρόμο προς την προεδρική εκλογή", σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε.
"Υπό το πρίσμα αυτό, η παράταση μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 κρίνεται κατάλληλη, με κεντρικό σενάριο να υπάρξουν: μια καταρχήν συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2015, οριστική εκταμίευση της δόσης από τον EFSF και συμφωνία για την πιστωτική γραμμή πριν τα τέλη του 2015", τονίζεται επίσης στο εν λόγω έγγραφο.
Το συγκεκριμένο έγγραφο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου.
Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα για παράταση του.
Μια τεχνική παράταση του μνημονίου θα επιτρέψει ακόμη στην Ελλάδα να λάβει τα 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι τα κέρδη από τις αγορές ελληνικών ομολόγων που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ, αλλά και την εκταμίευση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεχίζει το ευρωπαϊκό έγγραφο, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα ακολουθηθεί ευθύς αμέσως από μια προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό τη μορφή της ECCL.
H ΕCCL θα έχει διάρκεια ένα έτος και θα μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές, για ακόμη έξι μήνες την κάθε φορά.
Η EECL θα έχει συνολικά κεφάλαια έως 11,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία παραμένουν αδιάθετα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
"Ενώ μια βραχυπρόθεσμη παράταση του μνημονίου ενέχει τον κίνδυνο να αποδειχθεί ανεπαρκής χρονικά στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των αναγκαίων νομοθετικών πράξεων, κίνδυνο ενέχει και μια μεγαλύτερης διάρκειας παράταση, καθώς τότε δεν θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μια τεχνικής φύσεως παράταση", καταλήγει το έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης