Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moody’s: Credit negative για τις ελληνικές τράπεζες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

tags :
Moody’s: Credit negative για τις ελληνικές τράπεζες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας
Βλάπτεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζεται η πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα
Credit negative για τις ελληνικές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank είναι η πολιτική αβεβαιότητα όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Moody’s.
Όπως αναφέρει η Moody’s η πολιτική αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας και τα σενάρια περί Grexit βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα.
Ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική εξισορρόπησης του προϋπολογισμού από μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η Moody's αναγνωρίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδας η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν μικρή, ενώ δεν απείλησε το σύστημα στη ρευστότητα του.
Όμως η συνέχιση της στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ συνδέεται άμεσα με την τήρηση του προγράμματος στήριξης της τρόικας.
Επίσης, η Moody's θίγει και το ζήτημα των προβληματικών δανείων, εκτιμώντας ότι η πολιτική της ρύθμισής τους θα βρει εμπόδια από την απροθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν σε διευθετήσεις.
Και αυτό γιατί το κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει εξαγγείλει μέτρα φιλικά προς τους δανειολήπτες, αν και ακόμη τα σχέδια που επεξεργάζεται είναι ακόμη ασαφή.
Έτσι οι δανειολήπτες είναι πιθανό να διακόψουν τις ρυθμίσεις, εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αυτό το ζήτημα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, η Moody's αναμένει να καθυστερήσει η βελτίωση του ενεργητικού, η οποία αναμενόταν το β' 6μηνο του 2015, ενώ αναμένεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τέλος, αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η Moody's εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα ανακόψει τις ροές ιδιωτικών επενδύσεων και κατανάλωσης, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος όμως θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, άρα και την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης