Τελευταία Νέα
Οικονομία

IESEG: Αμφίβολο αν θα άντεχε η Ευρώπη το Grexit - 56,4 δισ. ευρώ θα ήταν το κόστος για τη Γερμανία

IESEG: Αμφίβολο αν θα άντεχε η Ευρώπη το Grexit - 56,4 δισ. ευρώ θα ήταν το κόστος για τη Γερμανία
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ξένοι αναλυτές για το εάν ένα Grexit θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ή θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Ευρωζώνης
Ο «λογαριασμός» που θα καλούνταν να πληρώσει η Γερμανία εάν αποχωρούσε η Ελλάδα από το ευρώ θα ανερχόταν σε 56,4 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 699 ανά γερμανό πολίτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Eric Dor, διευθυντή της γαλλικής σχολής διοίκησης επιχειρήσεων IESEG.
Σε σημερινό του δημοσίευμά, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) επιχειρεί να εκτιμήσει το κόστος που θα συνεπαγόταν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
«Το σίγουρο είναι πως το Grexit δεν θα είναι ανέξοδο για την Ευρώπη, αλλά πόσο θα ήταν άραγε;» διερωτάται.
Το ποσό που χρωστά η Αθήνα στους εταίρους της, ύψους 195 δισ. ευρώ, αναλογεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό της συνολικής οικονομίας της Ευρωζώνης (μόλις 4%), ωστόσο, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εξαιτίας ενός Grexit η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει ακόμη και το ενιαίο της νόμισμα.
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά, μετά τα δημοσιεύματα ότι σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση αλλάξει πορεία, η Γερμανία είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές αμφισβητούν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα δυσκολευόταν να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας θα πλησίαζε επικίνδυνα.
«Η αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 240 δισ. ευρώ από την Ελλάδα θα προκαλούσε νέους τριγμούς στην Ευρωζώνη», προειδοποιεί ο Guy Verhofstadt, πρόεδρος του φιλελεύθερου ALDE στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο, τις μεγαλύτερες ζημίες φαίνεται πως θα τις καταγράψει η Γερμανία, εκτιμά ο αρθρογράφος.
Για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Eric Dor, το κόστος του Grexit για τη Γαλλία θα ανερχόταν σε 42,4 δισ. ευρώ ή 644 ευρώ ανά γάλλο πολίτη, ενώ για την Ιταλία εκτιμάται από τον γάλλο ακαδημαϊκό στα 37,3 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για την Ισπανία ο «λογαριασμός» ανέρχεται στα 24,8 δισ., για την Ολλανδία στα 11,9 δισ., για το Βέλγιο στα 7,2 δισ., για την Αυστρία στα 5,8 δισ., για την Πορτογαλία στα 1,1 δισ. και για την Ιρλανδία στα 300 εκατομμύρια.
Μπορεί τα ποσά να μοιάζουν τεράστια, αλλά σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομία της Ευρωζώνης είναι πάρα πολύ μικρά, επισημαίνει το γαλλικό πρακτορείο.
Επιπλέον, οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν πλέον σημαντική έκθεση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με παλαιότερα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της JPMorgan Cazenove, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει η ίδια δεν έχουν έκθεση μεγαλύτερη από 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Ένα άλλο κόστος του Grexit θα ήταν, ωστόσο, η αβεβαιότητα που θα διαχεόταν στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ήδη παρουσιάζει στασιμότητα.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο κίνδυνος του ποδοβολητού» για έξοδο από την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Thomas Grjebine, οικονομολόγος του οικονομικού ινστιτούτου CEPII.
«Εάν οι επενδυτές δεν λάβουν διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωζώνη πατά πράγματι σε στέρεες βάσεις, θα αυξηθούν τα επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως και το κόστος δανεισμού», προσθέτει.
Διχασμένοι εμφανίζονται, ωστόσο, οι αναλυτές σχετικά με το εάν ένα Grexit θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ή θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, συνεχίζει το γαλλικό πρακτορείο.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα, χάρη στη σύσταση του ταμείου διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ και στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για ενδυνάμωση των περιφερειακών τραπεζών.
Ο οικονομολόγος Holger Schmieding από την Berenberg εκτιμά ότι «οι επιπτώσεις από τη μετάδοση [της κρίσης] στα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσε να είναι περιορισμένη», σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Με δεδομένα τα κεφάλαια στήριξης του ESM και της ετοιμότητας της ΕΚΤ, καθώς και της προόδου που σημειώνεται σε επίπεδο τραπεζικής ένωσης, η Ευρώπη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ένα υποθετικό σενάριο» Grexit, εξηγεί.
Αντίθετη είναι, ωστόσο, η άποψη του Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγου της Capital Economics στο Λονδίνο, ο οποίος θεωρεί ότι «δεν είναι σαφές κατά πόσο υπάρχουν επαρκείς διασφαλίσεις για να αποτραπεί η διάσπαση της Ευρωζώνης σε περίπτωση Grexit».
Τα ταμεία διάσωσης, όπως σημειώνει, δεν είναι αρκετά μεγάλα για να διαχειριστούν κρίσεις σε μεγάλα κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία και η ΕΚΤ ενδέχεται να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τη μετάδοση της κρίσης στις αγορές ομολόγων.
«Ιστορικά προηγούμενα υποδεικνύουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο μια νομισματική ένωση να παραμείνει αλώβητη όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποσύνθεσης», εκτιμά από πλευράς του ο Christopher Dembik από τη Saxo Banque, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο παράδειγμα της κατάρρευσης της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης