Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moody’s: Credit negative το Grexit - Σχετικά απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

tags :
Moody’s: Credit negative το Grexit - Σχετικά απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Το ρίσκο ενός Grexit θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για άλλα κράτη της Ευρωζώνης αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης
Τη θέση ότι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές έχουν αυξήσει το ρίσκο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s.
Σε σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πάντως ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το 2012, και είναι σχετικά απίθανο.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το υψηλότερο ρίσκο μπορεί να έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις (credit negative) για τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρά το ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης.
Σύμφωνα με το Moody’s, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα κράτη-μέλη.
Οι κυβερνήσεις των κρατών είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης» υπογραμμίζει ο Moody’s.
Σύμφωνα με το Moody's οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να πάρουν αποφάσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο μιας "μετάδοσης" βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα υποστεί σοβαρές ζημίες βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης