Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπλόκο και παγίδες στις εισαγωγές προϊόντων βάζει το υπουργείο Οικονομικών - Τι θα συμβεί στην αγορά

Μπλόκο και παγίδες στις εισαγωγές προϊόντων βάζει το υπουργείο Οικονομικών - Τι θα συμβεί στην αγορά
Mε τη ψήφιση του άρθρου 21
«Φέσι» 26% θα πληρώνουν οι εγχώριες εταιρείες που θα εισάγουν προϊόντα από τη Βουλγαρία την Κύπρο την ΠΓΔΜ , την Ιρλανδία και από άλλες χώρες όταν η διάταξη του νομοσχέδιου γίνει νόμος του κράτους, που προβλέπει την καταβολή φόρου 26% επι της αξίας των εισαγόμενων προϊόντων.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα παγώσουν οι συναλλαγές με τις επιχειρήσεις των χωρών αυτών και γενικότερα με κράτη που δεν έχουν διακρατικές συμφωνίες με την Ελλάδα , για την ανταλλαγή πληροφοριών που χαρακτηρίζονται ως Μη Συνεργάσιμες.
Οι εισαγωγές πατάτας από την Κύπρο , οπωροκηπευτικών και των υγρών καυσίμων από τις γειτονικές Βαλκανικές, χώρες , θα είναι απαγορευτικές στην πράξη καθώς ο εισαγωγέας θα κληθεί να καταβάλλει φόρο με συντελεστή 26% στην αξία των εισαγόμενων προϊόντων.
Δηλαδή στα 100 ευρώ θα πληρώσει φόρο 26 ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια θα επιστραφεί στο δικαιούχο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εισαγωγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος στα «βαφτίσια» εισαγόμενων προϊόντων σε ελληνικά
Ο πρώτος κίνδυνος από την εφαρμογή του μέτρου είναι να μην γίνουν εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία για την κάλυψη της ζήτησης λόγω του εορτασμού του Πάσχα ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό να καταγραφεί αύξηση των τιμών των εγχώριων αμνοεριφίων.
Με τη ψήφιση του άρθρου 21, οι εισαγωγείς δεν θα είναι σε θέση να μετακυλήσουν το κόστος στην αγορά διότι έτσι η λιανική τιμή θα εκτιναχθεί στα ύψη που θα καθιστά απαγορευτική την πώληση του προϊόντος. .
Ο κ. Γιάννης Δαλιάνης , πρόεδρος της Artion Α.Ε. ( συμβουλευτικές υπηρεσίες ) ανέφερε ότι θα είναι πλήγμα για τις εταιρείες που θα συναλλάσσονται με τις χώρες αυτές και με την εφαρμογή του άρθρου θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που υπερασπίζονται τη διάταξη ανέφεραν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε φορολογικές διαδικασίες που αξιοποιούνται από επιτήδειους με σκοπό την φοροαποφυγή. Πρόσθεσαν ότι οι υγιείς επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόβλημα.
Ο ΣΕΒ με επιστολή που έστειλε στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη αναφέρεται στην οικονομική ασφυξία που θα προκαλέσει η εφαρμογή του άρθρου 21 στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή όπως επισημαίνεται , η διάταξη του νόμου έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική νομοθεσία η οποία έχει λύσει τα ζητήματα της διπλής φορολογίας.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που τυχόν θα απαιτηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας της συναλλαγής, θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Προσθέτουν ότι για άλλη μια φορά , την αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του, την πληρώνουν οι επιχειρήσεις με ατελέσφορες υπερ-ρυθμίσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένες επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» θα έρθει σήμερα προ ψήφιση στη Βουλή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης