Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moody's: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2, από Caa1 - Αρνητικό outlook - Mεγάλοι κίνδυνοι, ακόμη και με συμφωνία

Moody's: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2, από Caa1 - Αρνητικό outlook - Mεγάλοι κίνδυνοι, ακόμη και με συμφωνία
Αδύναμη η ελληνική οικονομία και εύθραυστο το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, προειδοποιεί η Moody's
Σε αιφνίδια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μια βαθμίδα, σε Caa2 από Caa1 προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας αρνητικό το outlook.
Ειδικότερα, η Moody's υποβάθμισε, κατά μια βαθμίδα, σε Caa2 από Caa1 προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο Not Prime (NP).
Η απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας παρακολούθησης (review), στην οποία είχε τεθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τις 6 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα αντανακλά:
1) Την υψηλή αβεβαιότητα για το εάν η Ελλάδα κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει στις αποπληρωμές χρέους.
2) Τους μεγάλους κινδύνους που θα υπάρξουν κατά την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας - εάν επιτευχθεί η συμφωνία - για χρηματοδότηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και του εύθραυστου πολιτικού περιβάλλοντος.
Το αρνητικό outlook για την Ελλάδα αντανακλά την πεποίθηση της Moody's πως το ισοζύγιο των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κινδύνων για τη χώρα είναι αρνητικό.
Ταυτόχρονα η Moody's υποβάθμισε και το όριο των αξιολογήσεων των ελληνικών ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (local - and foreign - currency bond ceilings), σε B3 από Ba3 προηγουμένως, γεγονός που καταδεικνύει πως αυξάνεται η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που χρεοκοπήσει.
Επίσης, η Moody's υποβάθμισε και την αξιολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (local - and foreign -currency bank deposit ceilings), σε Caa3, από Caa1 προηγουμένως, γεγονός που αντανακλά την αύξηση του κινδύνου για πάγωμα καταθέσεων, σε περίπτωση περαιτέρω αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Αυξημένη αβεβαιότητα για το μελλοντικό πρόγραμμα στήριξης από τους πιστωτές
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες.
Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι παραμένουν ακόμη μακριά σε ό,τι αφορά βασικούς στόχους του προγράμματος, εξέλιξη η οποία καθιστά απίθανη την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ελλάδα και δανειστές έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εσχάτως, διαφαίνονται ενδείξεις πως η διαδικασία έχει λάβει επείγουσες διαστάσεις, μετά την αλλαγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Ωστόσο ο οίκος Moody's θεωρεί πως η τελική έκβαση θα προκύψει από πολιτικές αποφάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και ελληνικό.
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, ενώ ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα στο χρέος (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ) έχει αυξηθεί.
Η αξιολόγηση Caa2 συνδέεται ιστορικά με σχεδόν μια στις τέσσερις πιθανότητες για χρεοκοπία σε ορίζοντα 2 ετών.
Στη σκιά των δύσκολων διαπραγματεύσεων, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις, σε όρους ρευστότητας.
Η ικανότητα της χώρας στην κατεύθυνση εκτέλεσης του προϋπολογισμού της και αποπληρωμής του χρέους της δέχεται αυξημένες πιέσεις, μετά τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος το προηγούμενο έτος.
Ο οίκος Moodys' αναγνωρίζει το βέτο που έχει θέσει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, ώστε να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση, δεδομένης της μη πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.
Η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει πλήξει αρνητικά τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
H Moody's εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων έχουν φτάσει στα 32 δισ. ευρώ (ή στο 18% του ΑΕΠ) στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 και Απριλίου του 2015.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της Moody's, εάν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως χρεοκοπεί.
Ωστόσο, εάν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή, αυτό θα συνιστά μια ισχυρή ένδειξη έλλειψης προόδου στην πορεία των διαπραγματεύσεων.
Θα σηματοδοτεί πως η Ελλάδα δεν είναι ικανή να αποκτήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αυξημένοι κίνδυνοι εφαρμογής στη σκιά της αδύναμης οικονομίας και της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας
Η Μοοdy's θεωρεί πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας - εάν επιτευχθεί - δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.
Αποκλεισμένη από τις αγορές, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Η Ελλάδα θα πρέπει να παράξει και να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, προκειμένου να είναι εφικτή η σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους.
Για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις η Ελλάδα, χρειάζεται ανάπτυξη και πολιτική στήριξη.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες τίθενται εν αμφιβόλω, αυξάνοντας τις ανησυχίες πως - ακόμη κι αν λάβει - δεν είναι βέβαιο πως θα κατορθώσει να διατηρήσει την οικονομική στήριξη από τους δανειστές της κατά τα επόμενα χρόνια.
Η Moody's προβλέπει ανάπτυξη μόλις +0,5% για την Ελλάδα το 2015, έναντι της πρότερης εκτίμησής της για ανάπτυξη +1,2% και της επίσημης πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη +2,9%.
Πέραν των προκλήσεων που θέτει η χαμηλότερη ανάπτυξη, το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον θα συνεχίσει να επιδρά στην εφαρμογή πρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής και νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Βραχυπρόθεσμα η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην ανάγκη συγκερασμού των διαφορετικών απόψεων που εντοπίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψήφιση στη Βουλή της ενδιάμεσης συμφωνίας θα δοκιμάσει την ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σηματοδοτεί αυτόματα και έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί πιθανότητα πολιτική απόφαση, καταλήγει  η Moody's.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005



Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B **


B3

B-**

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1**

CCC+ *Ελλάδα

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC**

CCC *Ελλάδα



Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C***

D ***

D***

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

**Ήταν σε αυτή την βαθμολογία
μέχρι πρότινος

***H βαθμολογία της Ελλάδος με το PSI+

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης