Τελευταία Νέα
Οικονομία

Nowotny (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεχτούμε ακόμα ελληνικά ομόλογα ως collateral

Nowotny (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεχτούμε ακόμα ελληνικά ομόλογα ως collateral
Δεν μπορεί να δοθεί χρηματοδότηση άνευ όρων στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να τηρεί τους σαφείς κανόνες που έχουν θεσπιστεί, απάντησε ο Ewald Nowotny, ερωτηθείς σχετικά με την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται», κατέστησε σαφές το διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να δεχτούν ακόμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ομόλογα, ως εγγυήσεις.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μία χώρα παράτυπα, μη ακολουθώντας τους κανόνες.
«Ξέρω ότι κάποιοι έχουν την ιδέα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει κάποια ενδιάμεση χρηματοδότηση άνευ όρων, ωστόσο δεν βλέπω να υπάρχει κάποια νόμιμη πιθανότητα να γίνει αυτό», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, σβήνοντας τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της για να βοηθήσει την πολύπαθη χώρα να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Ο Novotny αρνήθηκε να αναφερθεί σε δυνητικές επιπτώσεις από μια αποτυχία της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε κάποια από τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση, αν και έκανε αναφορά σε ένα «plan B» στην τράπεζα.
«Φυσικά, θα πρέπει επίσης να δούμε ποιο θα ήταν το χειρότερο σενάριο, ποιο θα ήταν το "σχέδιο Β" για να ασχοληθούμε με αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να το συζητήσουμε αυτό τώρα», είπε.
«Νομίζω ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι σαφώς να φτάσουμε σε μια λειτουργική λύση, αλλά αυτό απαιτεί φυσικά τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης