Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Προθεσμία για την Ελλάδα έως 30/6 - Με τον Βαρουφάκη έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες

tags :
Schaeuble: Προθεσμία για την Ελλάδα έως 30/6 - Με τον Βαρουφάκη έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες
O ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τη Σύνοδο μόνο για λίγα λεπτά
(upd) Η εικόνα που παρουσιάζουν οι θεσμοί για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που απορρέει από την ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, βάζοντας «πάγο» στις προσδοκίες για άμεση συμφωνία με τους πιστωτές.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann, μετά το πέρας της Συνόδου των G7 στη Δρέσδη, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τη Σύνοδο μόνο για λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με τον Schaeuble η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο δεν θα ανανεωθεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Schaeuble τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξίζει τον σεβασμό όλων, καθώς είναι δημοκρατικά εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό.
Επίσης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο είπε: «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες».
«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε», δήλωσε ακόμα ο Γερμανός υπουργός και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται όμως για ευθύνη μόνο για μια χώρα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, για την ΕΕ». ι "Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση δεν μπορεί να είναι απλή υπόθεση", είπε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι το « ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά και η ευθύνη για την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, την άποψη πως η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον το ευρώ καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble. 
Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ο Schaeuble υπογραμμίζει ότι «πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση».
«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ο οποίος επισημαίνει ότι σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία.
«Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες» τόνισε ο Schaeuble αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις.
Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης.
Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα.
Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται.
Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη», υπογραμμίζει ο Schaeuble.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης