Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Ασαφές και επικίνδυνο για το τι θα συμβεί μετά τις 5 Ιουνίου στην Ελλάδα

Reuters: Ασαφές και επικίνδυνο για το τι θα συμβεί μετά τις 5 Ιουνίου στην Ελλάδα
Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ, ενώ η χρεοκοπία και ο έλεγχος κεφαλαίων θα είναι μια μόνιμη κατάσταση
«Παρά τα χρόνια αβεβαιότητας και οικονομικής λιτότητας η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Όμως τώρα η δόση προς το ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα, θέτει σε νέο κίνδυνο την περαιτέρω παραμονή της» τονίζει σε άρθρο του το Reuters.

Η απειλή ενός Grexit που επεκτείνεται και στην παγκόσμια οικονομία είχε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια, όμως μόλις την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ έκρουσαν τον κώδωνα για ένα «πιθανό ατύχημα στην παγκόσμια οικονομία εάν η Ελλάδα και οι δανειστές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία τον επόμενο μήνα».
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει αρκετό ρευστό και επιλογές για να αποφύγει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου και να καλύψει το χρέος των 300 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ωστόσο, πως «το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα είναι ασαφές (και επικίνδυνο)».
Σύμφωνα με τον αναλυτή οικονομολόγο της Barclays, Michael Gapen «η αποπληρωμή του χρέους των 1.6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα ενώ τα 3,5 δις ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου είναι ακόμη πιο αβέβαια».
«Χωρίς τη συμφωνία η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ, ενώ η χρεοκοπία και ο έλεγχος κεφαλαίων θα είναι μια μόνιμη κατάσταση» υποστηρίζει ο Michael Gapen.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο με τη δέσμευση να μη δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές, λέγοντας ότι «παρόλα αυτά ίσως χρειαστεί να δεχθεί τελικά κάποια από αυτά».
Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει φέτος το ευρώ είναι μόλις 1/3.
Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία είναι καλύτερα εξοπλισμένη πλέον στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ισχυρές σήμερα απ ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης