Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici (Κομισιόν): Δεν συζητάμε τώρα για το χρέος - H Ελλάδα συζητά πλέον τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

tags :
Moscovici (Κομισιόν):  Δεν συζητάμε τώρα για το χρέος - H Ελλάδα συζητά πλέον τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς καμία χώρα της ζώνης του ευρώ δεν διάκειται θετικά, διαμήνυσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος
Είναι στο χέρι μας η επίτευξη μιας συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών σχετικά με ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο γάλλος επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici, αν και υπογράμμισε ότι «ακόμη μένει δρόμος για να διανυθεί» και ότι «υπάρχει πολύ λίγος χρόνος» εξαιτίας των αυξανόμενων προβλημάτων ρευστότητας της Αθήνας.
Μάλιστα, ο P. Moscovisi σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον έχει αποδεχθεί να διαπραγματευτεί τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μια από τις «κόκκινες γραμμές» της μέχρι τώρα και έχει παρουσιάσει ήδη τις «πρώτες προτάσεις της».
Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν συζητείται διαγραφή του ελληνικού χρέους και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Όπως ανέφερε, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τον ΦΠΑ, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής παρακολούθησης των δημοσιονομικών, τη διοικητική μεταρρύθμιση ή σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια».
«Έχει γίνει σοβαρή πρόοδος, οι συζητήσεις είναι ουσιαστικές, όμως ακόμη μένει δρόμος για να διανυθεί ώστε να φθάσουμε σε μια καλή συμφωνία», τόνισε ο Moscovici, προσθέτοντας ότι τη θεωρεί «πιθανή, επιθυμητή και αναγκαία».
«Έχουμε αφιερώσει πολλή ενέργεια, (σ.σ. η συμφωνία) είναι στο χέρι μας να γίνει, όμως υπάρχει πολύ λίγος χρόνος και ακόμη απομένει αρκετός δρόμος», σημείωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης.
«Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πιέζει, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας και είναι αλήθεια ότι τις προσεχείς εβδομάδες πρέπει να βρούμε μια λύση», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι είμαστε σε πορεία για να τη βρούμε, όμως οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να το επιτύχουμε».
«Επιθυμώ διακαώς η Ελλάδα να συνεχίσει στην Ευρωζώνη, εργάζομαι πάνω σε αυτό συνέχεια, το ίδιο κάνουν και ο γάλλος πρόεδρος, η γερμανίδα καγκελάριος, ο πρόεδρος της Κομισιόν και το κάνουν όλοι μαζί και άλλοι όπως η Christine Lagarde και ο Mario Draghi», τόνισε αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν χθες, στο Βερολίνο.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι αυτή την στιγμή δεν συζητείται μείωση του ελληνικού χρέους, παρά μόνον το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που απαιτείται να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια της τελευταίας δόσης, ύψους 7,2 δισ. ευρώ και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς καμία χώρα της ζώνης του ευρώ δεν διάκειται θετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης