Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη Eurogroup για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα στον ESM - Κομισιόν και ΕΚΤ αποτιμούν την κατάσταση της οικονομίας

tags :
Τηλεδιάσκεψη Eurogroup για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα στον ESM - Κομισιόν και ΕΚΤ αποτιμούν την κατάσταση της οικονομίας
Η επιστολή του ESM έχει αποδέκτες τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi
Το ελληνικό αίτημα για τη χορήγηση τριετούς προγράμματος προωθεί στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ ο μηχανισμός ESM, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιολογηθούν οι ύστατες κινήσεις της Ελλάδας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή 12 Ιουλίου και την αποφυγή του εφιαλτικού σεναρίου περί Grexit. 
Ειδικότερα, με επιστολή που εξέδωσε ο ESM, εξουσιοδοτούνται Κομισιόν και ΕΚΤ να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποτίμηση του ελληνικού αιτήματος.
Η επιστολή του ESM έχει αποδέκτες τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi.
Στο μεταξύ, νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Eurogroup αργότερα εντός της ημέρας, προκειμένου να αποτιμήσουν το ελληνικό αίτημα για χορήγηση τριετούς προγράμματος και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του ESM

Στις 8 Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για στήριξη σταθερότητας από τον ESM, υπό τη μορφή δανείου.
Μετά την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος, ο ESM δίδει εντολή προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ, να αναλάβουν τις εξής αποστολές:
- να αξιολογήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της και στα κράτη μέλη της.
- να αξιολογήσουν, από κοινού με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
- να αξιολογήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ESM, από την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών και σε συνδυασμό με το επίσημο αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, ο ESM θα αποφασίσει εάν μπορεί να εγγηθεί, καταρχήν, τη χορήγηση δανείου στη χώρα.



Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης