Τελευταία Νέα
old

Dijsselbloem: Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται πάνω από εκλογές και κυβερνήσεις - Όχι σε haircut στο χρέος

Dijsselbloem: Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται πάνω από εκλογές και κυβερνήσεις - Όχι σε haircut στο χρέος
Ανεξάρτητα από τις εκλογές, τις παλιές ή τις νέες κυβερνήσεις, οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται
Τις σαφείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που έχει υπογράψει, αναλύει ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, καθιστώντας σαφές πως τα οικονομικά προγράμματα συνάπτονται για να υλοποιούνται, ανεξάρτητα από πολιτικές εξελίξεις, εκλογές και αλλαγές κυβερνήσεων.
Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται πάνω από εκλογές και κυβερνήσεις, αυτός ήταν πάντα ο κανόνας, διαμηνύει ο πρόεδρος του Eurogroup, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

STANDARD: Στις 20/9 η Ελλάδα οδηγείται στην κάλπη. Θα υπάρξει αντίκτυπος από τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων;
Dijsselbloem: Στο χειρότερο σενάριο, οι εκλογές μπορεί να έχουν αντίκτυπο (στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος), αλλά δεν θέλω να προδικάζω.
Προτιμώ να περιμένω το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ελληνικό πακέτο διάσωσης βασίζεται σε ανάλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να αλλάξουν, λόγω εκλογών.

STANDARD: Η ελληνική βουλή πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Τι θα συμβεί ως προς την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, εάν οι σχετικές αποφάσεις δεν ψηφίζονται στην ελληνική βουλή;
Dijsselbloem: Ανεξάρτητα από τις εκλογές, τις παλιές ή τις νέες κυβερνήσεις, οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται και τα μέτρα να ψηφίζονται προτού εκταμιευθούν οι δόσεις που τα συνοδεύουν.
Αυτός ήταν πάντα ο κανόνας και δεν θα αλλάξει τώρα.

STANDARD: Το ΔΝΤ ανησυχεί πως λόγω εκλογών θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος.
Dijsselbloem: Προσδοκούμε πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου, έναντι των αρχών Οκτωβρίου που αρχικά πιστεύαμε.
Ο Οκτώβριος είναι πολύ καθοριστικός μήνας, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση και να λάβουμε τις προτάσεις της Αθήνας για το ασφαλιστικό, αλλά και για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Εάν όλα πάνε καλά, τότε και το ΔΝΤ θα λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση (για τη συμμετοχή του ή μη στο νέο ελληνικό πρόγραμμα).
Όλοι μας επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

STANDARD: Εάν τελικά το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, τότε η Ευρωζώνη μόνη της θα πρέπει να χορηγήσει έως 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εάν δεν έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί τώρα δεν είναι βιώσιμο.
Dijsselbloem: Σχεδιάσαμε το ελληνικό πρόγραμμα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.
Ορισμένα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό.
Το ΔΝΤ το κατανοεί απόλυτα αυτό και για τον λόγο αυτόν, είναι σειρά τώρα των Ελλήνων να αναλάβουν δράση και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Και η Ευρωζώνη πρέπει να εμπλακεί στον διάλογο με το ΔΝΤ για το χρέος.
Στο θέμα του χρέους έχει σημειωθεί πρόοδος.
Τώρα εστιάζουμε στο εάν τα επίπεδα των επιτοκίων και ο χρόνος της αποπληρωμής είναι διαχειρίσιμα.

STANDARD: Για το θέμα του χρέους οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα...
Dijsselbloem: Στο προηγούμενο πρόγραμμα της Ελλάδας, υπήρχε ρήτρα πως οι δανειακοί όροι θα καθίσταντο πιο ευνοϊκοί, εάν η Ελλάδα πετύχαινε τους στόχους του προγράμματος.
Η ρήτρα αυτή έχει ανανεωθεί και υπάρχει και στη νέα συμφωνία, αφορώντας είτε στην παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, είτε στη μείωση των επιτοκίων.
Αυτό που δεν θα λάβει η Ελλάδα θα είναι το haircut.
Δεν θα επιβληθεί haircut στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.

STANDARD: Το haircut όμως κρίνεται από πολλούς ειδικούς αναγκαίο, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα.
Dijsselbloem: Η Ελλάδα το 2014 κινείτο σε θετική τροχιά, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου λόγω πολιτικής αστάθειας.
Οι ειδικοί δεν πρέπει να στέκονται στο χρέος, αλλά στα επιτόκια και στις περιόδους χάριτος που χορηγούνται.
Η αρχή είναι μια: Οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους είναι ευνοϊκοί για να ανακάμψει η οικονομία.
Τα επιτόκια της Ελλάδας κινούνται κοντά στα επίπεδα που πληρώνουν, Γερμανία και Ελλάδα αντίστοιχα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Dijsselbloem (Eurogroup): Η Ελλάδα έχει ανάγκη να εφαρμόσει το πρόγραμμα βοήθειας και πολιτική σταθερότητα
"Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έβλαψε την ανάκαμψη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στη διάρκεια ομιλίας του στην αυστριακή πόλη Άλπμπαχ.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Αθήνα πλέον χρειάζεται μια φιλόδοξη εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας και πολιτική σταθερότητα.
"Πριν από ένα χρόνο, η ευρωζώνη θεωρούνταν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τώρα είναι μια από τις πιο ισχυρές περιοχές", τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής.
"Δεν μπορούμε να κάτσουμε και να χαλαρώσουμε.
Η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής", υπογράμμισε ο Dijsselbloem, στη διάρκεια ομιλίας του στην αυστριακή πόλη Άλπμπαχ.
"Για να ενισχύσουμε τη νομισματική μας ένωση οικονομικά και πολιτικά πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά τη μηχανή της σύγκλισης", επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να πετύχουν τη σύγκλιση των αγορών εργασίας και προϊόντων τους καθώς και των επενδύσεων ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη, εκτίμησε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης