Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moody's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa3 για την Ελλάδα - Σταθερό το outlook - Κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος

Moody's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa3 για την Ελλάδα - Σταθερό το outlook - Κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος
Η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται οριακά πιο υποστηρικτική - έναντι των προκατόχων της - σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη βάση του νέου προγράμματος
Αμετάβλητη στο Caa3 διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, δίδοντας σταθερό οutlook.
Ειδικότερα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Caa3 για την Ελλάδα, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Not Prime (NP).
Η απόφαση για επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody's αντανακλά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης (review) η οποία είχε ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η απόφασή του να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά την έγκριση του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας και τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται οριακά πιο υποστηρικτική - έναντι των προκατόχων της - σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη βάση του νέου προγράμματος.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Μoody's, παρά τις μέχρι στιγμής θετικές εξελίξεις, υπάρχει πάντα μεγάλος κίνδυνος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου προγράμματος, λόγω του αρνητικού ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα - στο μέτωπο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων - τα τελευταία χρόνια.
Το σταθερό outlook που ο οίκος δίδει στην Ελλάδα αντανακλά την πεποίθησή του πως πλέον οι κίνδυνοι εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι, καθώς για πρώτη φορά από το 2010, στην ελληνική βουλή είναι πολύ ισχυρή η εκπροσώπηση κομμάτων που ευρέως στηρίζουν το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Moody's, το όριο (ceiling) της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (local and foreign currency bond ceilings) παραμένει στο Caa2.
Ταυτόχρονα, το όριο (ceiling) της αξιολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (local and foreign currency bank deposit ceilings) παραμένει στο Caa3.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Moody's, η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία αφορά σε νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, ύψους 86 δισ. ευρώ, μειώνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας στο χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ωστόσο πως θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί.
Με τη νέα συμφωνία θα δοθεί η δυνατότητα νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2015.
Το νέο μνημόνιο της Ελλάδας είναι διεξοδικό και - όπως ακριβώς και τα προηγούμενα μνημόνια της χώρας - περιλαμβάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν, προτού ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν, περιλαμβάνονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως βελτίωση της συλλογής φόρων, υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, αλλαγές στο ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας, καθώς και σημαντικά μέτρα στην κατεύθυνση απελευθέρωσης ορισμένων αγορών προϊόντων.
Μάλιστα ο οίκος σπεύδει να παραδεχθεί πως οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές παραδοχές του τρίτου μνημονίου είναι πολύ πιο ρεαλιστικές από τις αντίστοιχες που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα πακέτα διάσωσης της χώρας.
Όμως η Μoody's προειδοποιεί πως όσο ρεαλιστικές κι αν είναι οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές παραδοχές του τρίτου μνημονίου, είναι απίθανο να εκπληρωθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προβλέπει αργή επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, με
- ύφεση -2,3% το 2015
- ανάπτυξη +1,3% το 2016
Οι προβλέψεις αυτές κινούνται σε πλήρη εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις του οίκου, όπως επίσης κρίνεται εφικτός ο στόχος για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.
Εκείνο που ανησυχεί τον οίκο είναι η διατήρηση πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, στόχο τον οποίο χαρακτηρίζει ανέφικτο.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως άπτεται στην προθυμία των δανειστών της Ελλάδας να συναινέσουν σε μιας μορφής ελάφρυνση του χρέους, την οποία η χώρα χρειάζεται για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.
Η Moody's εκτιμά πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.
Η συζήτηση για το χρέος θα επικεντρωθεί σε κάποιου είδους re-profiling, μέσω μείωσης των επιτοκίων και χρονικής παράτασης των ωριμάνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης