Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας βασικών κλάδων της οικονομίας

tags :
Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας βασικών κλάδων της οικονομίας
Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη, στο bankingnews
"Σε συνέχεια του άρθρου της προηγούμενης εβδομάδας, επανερχόμαστε στο θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς τούτο, η υιοθέτηση «οριζόντιων τεχνολογιών».
Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο στις «οριζόντιες τεχνολογίες» που θα πρέπει να εφαρμοσθούν από τις επιχειρήσεις τροφίμων διαδραματίζει η διασύνδεσή τους με τις τοπικές επιχειρήσεις σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασιών με στόχους:
1.τη μείωση του κόστους συσκευασίας,
2.το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων – καινοτόμων συσκευασιών υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, και,
3.την ανάπτυξη νέας γενιάς συσκευασιών που στόχο θα έχουν την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των συσκευαζόμενων μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων.
Συμπληρωματικά προτείνουμε να υπάρξει ειδική μέριμνα στο πλαίσιο της υλοποίησης – εφαρμογής «Οριζόντιων Δράσεων» σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων για τη μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με απώτερο στόχο την παραγωγή «κλιματικά ουδέτερων τροφίμων».
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να αναφέρεται σε διαφορετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (π.χ. εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατανάλωση πόσιμου νερού κλπ) και να είναι άμεσο, δηλαδή να προκύπτει άμεσα από τη λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. διοξείδιο που εκπέμπεται από τη λειτουργία του εργοστασίου μιας επιχείρησης) ή έμμεσο, δηλαδή να προκύπτει από πόρους τρίτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση.
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική ατζέντα για την ουσιαστική ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα είναι, θεωρώ, εν πολλοίς διαμορφωμένη.
Μ΄ αυτήν:
1.δίνεται η δυνατότητα σε μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και σε ανάπτυξη καινοτομιών, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν,
2.γίνεται ελκυστικότερη η έρευνα και η τεχνολογία για το σύνολο των μερών που την υλοποιούν: επιχειρήσεις – κράτος – ερευνητικά ινστιτούτα / ακαδημαϊκή κοινότητα,
3.δημιουργούνται σαφείς προϋποθέσεις για να γίνει η έρευνα και η καινοτομία αποτελεσματική και αποδοτική,
4.η χώρα μας ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και προσαρμόζεται στα διεθνώς κρατούντα, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία δημιουργίας του δικού της «μοντέλου» βιομηχανικής πολιτικής,
5.η έρευνα στην Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να διεθνοποιηθεί, αφού οι προτάσεις μας επιτρέπουν και επιβάλλουν τη σύμπραξη με αντίστοιχους φορείς από το εξωτερικό,
6.τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα είναι δυνατόν να τύχουν καλύτερης αξιοποίησης, εκπληρώνοντας έτσι μια από τις βασικές παραμέτρους των σχετικών πολιτικών που είναι η κοινωνική συνοχή, και,
7.εκ των πραγμάτων, το εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων βελτιώνεται. Ευελπιστώ ότι η πολιτεία θα λάβει σύντομα τις προφανείς αποφάσεις, για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συνεισφορά του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αν μάλιστα οι παραπάνω προτάσεις μας συνδυασθούν με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την παγκοσμιοποίηση των αγορών και την καθημερινά αυξανόμενη τάση διεθνοποίησης και εξωστρέφειας στη χώρα μας, μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.
Άλλωστε:
-Η καλή φήμη των Ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στο εξωτερικό, συνεπάγεται παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, που θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε ταχύτατα.
-Η μοναδικότητα των δικών μας προϊόντων, πρέπει να μετουσιωθεί σε νέα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ν΄ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών.
-Οι εξαγωγές μας μπορούν ν΄αυξηθούν, παρά τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία. Οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση της ζήτησης σε σημαντικές αγορές του Δυτικού κόσμου τα επόμενα χρόνια, γεγονός που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για τη διεθνοποίηση των εγχώριων μεταποιητικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
-Στην ελληνική επαρχία υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι αγροτικοί πόροι, για τους οποίους, εξ΄αιτίας της αύξησης της ανεργίας στα αστικά κέντρα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους τα τελευταία χρόνια από κατοίκους αστικών περιοχών που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω της οικονομικής κρίσης".

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης