Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας και capital controls έθρεψαν τις εισπράξεις τον Δεκέμβριο - Αύξηση 600 εκατ. ευρώ

ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας και capital controls έθρεψαν τις εισπράξεις τον Δεκέμβριο - Αύξηση  600 εκατ. ευρώ
Το 2015 έκλεισε για τον προϋπολογισμό με εισπράξεις 51,406 δις. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο με τις εισπράξεις να καταγράφουν αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η περσινή χρονιά έκλεισε για τον προϋπολογισμό με εισπράξεις 51,406 δις. ευρώ.
Βάσει αυτών προκύπτει υπέρβαση εσόδων 1,9 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση σε σχέση με το στόχο των 49,491 δισ. ευρώ, εφόσον εξαιρεθούν τα κέρδη  των 3,6 δισ. ευρώ που είχαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος  από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο.
Στην ενίσχυση των εσόδων, εκτός από το ΦΠΑ, τους φόρους στο εισόδημα και τα ακίνητα, συνέβαλαν και τα capital controls τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης, υπό τον φόβο του «κουρέματος»  καταθέσεων όσο και με την ευρύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος. Σημαντικό μερίδιο κατέχει και ο τουρισμός.
Την διαφορά στα κρατικά ταμεία έκανε ο ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας τα οποία αν και αυξημένα πληρώθηκαν μέχρι κεραίας από τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. οχημάτων.
Στην καλή πορεία των εσόδων συνέβαλε και η αύξηση κατά 7% που σημείωσαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων τον περασμένο μήνα όπως και η αυξημένη κατανάλωση των καυσίμων που «έθρεψε» τόσο τα έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ όσο και αυτά των ΕΦΚ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης