Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θέλει απλοποιημένο πλαίσιο

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θέλει απλοποιημένο πλαίσιο
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθ. Σαββάκη
«Η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση συνιστούν τους κεντρικούς και αλληλένδετους τομείς προβληματισμού σε κάθε σύγχρονη οικονομία.
Η οικονομική κρίση και οι διαδοχικές διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν μία ευρωπαϊκή κοινότητα με περισσότερο ανταγωνιστικά κράτη – μέλη.
Η νέα Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί, επομένως, διευρυμένες επιδόσεις σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, καθώς και δυνατότητες ταχύτατης προσαρμογής, συνεργιών και συνεργασίας από τα κράτη μέλη της.
 Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, σε κάθε περίπτωση, την ανάγκη μεγιστοποίησης και επιτάχυνσης των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας σήμερα.  
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος έχει τονίσει ότι οι όποιες δράσεις έχουν ληφθεί από την πολιτεία συνεχίζουν να μη διασφαλίζουν ούτε την ανάπτυξη, μιας και η χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση για έβδομη συνεχή χρονιά, ούτε, πολύ περισσότερο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.
 Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, μαζί με την έντονη κοινωνική αναταραχή του τελευταίου μήνα, εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της χώρας.
Το πρωταρχικό ζητούμενο στην πορεία ανάπτυξης της  ελληνικής οικονομίας ήταν και δυστυχώς παραμένει η άμεση δημιουργία προϋποθέσεων αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια είναι η γνωστή δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Ο ΣΒΒΕ εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν έχουν εξασφαλιστεί και δεν είμαστε σίγουροι, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ότι θα εξασφαλισθεί στο άμεσο μέλλον.
Κατ΄ αρχήν ο περιορισμός και η ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα συνιστούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις πρωτεύουσας σημασίας για την εξυγίανση, τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
 Η πορεία της χώρας προς την πραγματική σύγκλιση και τη ζητούμενη βελτίωση του ανύπαρκτου επενδυτικού κλίματος, είναι βέβαιο ότι διέρχεται μέσα από την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
 Οι σημερινές δυσκίνητες και γραφειοκρατικές δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτατα στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Αυτό που χρειάζεται πλέον άμεσα είναι μιά ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από οργανωτικές και λειτουργικές μεταβολές, με κύρια χαρακτηριστικά την απλοποίηση, την ευελιξία, την εισαγωγή διαδικασιών ποιότητας, τις σύγχρονες οργανωτικές δομές, την αξιοκρατία και τη διαρκή αξιολόγηση του έργου της κάθε δομής και την ατόμων που τη στελεχώνουν.
Βεβαίως, στην προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας κρίνεται απολύτως απαραίτητη και η απλοποίηση των θεσμικών πλαισίων και των σχετικών διαδικασιών για την ταχεία  απελευθέρωση των αγορών.
Ταυτόχρονα η πολιτεία καλείται να εφαρμόσει χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις το κρίσιμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, εμμένοντας στην προσέγγιση των στρατηγικών συμμαχιών και των στρατηγικών επενδυτών.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εκτιμά ότι η πολιτεία πρέπει να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας και τη μείωση του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας.
Η υπερσυγκέντρωση της οικονομικής ευημερίας και των παραγωγικών συντελεστών στο 3% της γεωγραφικής έκτασης της χώρας δημιούργησε κατά το παρελθόν, και εξακολουθεί να δημιουργεί, αναμφισβήτητες επιπτώσεις στην περιφερειακή συνοχή.
Σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση των περιφερειών, είναι προφανές ότι η χώρα μας δε μπορεί να οδηγηθεί στην πολυπόθητη έξοδο από την οικονομική κρίση και την πραγματική σύγκλιση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, εάν πρώτα δε διασφαλίσει την περιφερειακή σύγκλιση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης