Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: «Δημιουργία Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»

tags :
Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: «Δημιουργία Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη, στο bankingnews
Έχει πολλές φορές διατυπωθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της εγχώριας βιομηχανίας είναι η αδυναμία της να παράξει τεχνολογία και καινοτομία, την οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να μετουσιώσει σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει, εκτός από ποιοτικά δεδομένα, κυρίως, από τον δείκτη δαπανών του ιδιωτικού τομέα για έρευνα ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, διαχρονικά ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει στην έρευνα.
Κατά τον ΣΒΒΕ, η ανάπτυξη καινοτομίας και τεχνολογίας, και η εισαγωγή και χρήση τεχνολογιών στην παραγωγή από τις βιομηχανίες της χώρας μας, μπορεί να υποβοηθηθεί αποτελεσματικά, όταν υπάρχουν συνδυασμένες και συντονισμένες ενέργειες μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και ερευνητών που εργάζονται σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα, βασικός πυλώνας είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Η πρότασή μας αφορά στην υιοθέτηση του «μοντέλου» της Γαλλίας, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται οι «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας».
Τι είναι ένας «Πόλος Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»;
Μια συνεργασία – συνεργατική σχέση μεταξύ επιχειρήσεων (κυρίως βιομηχανίας) και ερευνητικής κοινότητας, που εκκινεί από ένα συγκεκριμένο θέμα και χωροθετείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό cluster, στο οποίο συμμετέχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ερευνητικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλα ευρισκόμενα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται για την ανάπτυξη συνεργιών και συλλογικών προσπαθειών, που αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, στην εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή και στη διάθεση, κλπ.
Ουσιαστικά σκοπός των «Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» είναι να συγκεντρώσουν σε μια γεωγραφική περιοχή τη γνώση των ιδιωτικών και δημοσίων ερευνητικών φορέων, των εκπαιδευτικών φορέων και την τεχνογνωσία των επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνέργιες που ευνοούν τη συνεργασία και το συνδυασμό των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων για την υλοποίηση καινοτόμων έργων, που οδηγούν, τελικά στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων.
Το 2011, κάθε «Πόλος» στη Γαλλία είχε κατά μέσο όρο περί τα 187 μέλη, από τα οποία οι 108 είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 31 οργανισμοί έρευνας και εκπαίδευσης και 30 μεγάλες επιχειρήσεις.
Η οικονομική ενίσχυση από τη Γαλλική κυβέρνηση προορίζεται τόσο για τη χρηματοδότηση εφαρμοσμένων ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και για επενδύσεις που αφορούν την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, που κατά το γαλλικό σχεδιασμό, είναι η «καρδιά» της πολιτικής των «Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας».
Η ενίσχυση αφορά όλους τους συμμετέχοντες στον κάθε «Πόλο Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας», ανεξαρτήτως μεγέθους ή προέλευσης, και γι΄ αυτό δίνεται ευκαιρία και σε διεθνείς «παίκτες» να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ένας «Πόλος Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» στη Γαλλία αποτελεί στην ουσία έναν οργανισμό που συνδυάζει τους καλύτερους πόρους κάθε κλάδου ή/και τομέα, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τα ακόλουθα οφέλη:
• Ηγεσία στον κλάδο τους,
• Αξιοποίηση των καλύτερων ερευνητικών πόρων,
• Ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας, και,
• Δημόσια χρηματοδότηση καινοτόμου έρευνας και ανάπτυξης υπό τις καλύτερες
δυνατές συνθήκες.
Οι «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» με τη δράση τους συμβάλλουν ουσιαστικά στην έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τελικά, η υλοποίησή τους θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Η λειτουργία τους κινητοποιεί τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας, υποστηρίζει κυρίως βιομηχανικές δραστηριότητες για την τεχνολογική τους αναβάθμιση, και, τελικά, ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής που είναι χωροθετημένος ο «Πόλος» για την υλοποίηση επενδύσεων καινοτομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης