Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη Βουλή αύριο (23/09) το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Γεφυρώθηκαν οι διαφορές με τους δανειστές

Στη Βουλή αύριο (23/09) το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Γεφυρώθηκαν οι διαφορές με τους δανειστές
Το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει ως έχει
(upd) Αύριο (Παρασκευή 23/09/2016) το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει ήδη καθορισθεί και προβλέπει την έγκριση από το EwG στις 29 Σεπτεμβρίου και την οριστική απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο αυριανό νομοσχέδιο δεν θα υπάρχουν άλλες διατάξεις εκτός από αυτές που αφορούν στα προαπαιτούμενα.
Όπως μετέδωσε το bankingnews.gr,  κυβέρνηση και θεσμοί αλλά και μεταξύ τους οι δανειστές, κατάφεραν να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που τους χώριζαν στο θέμα της φορολόγησης των «μαύρων κεφαλαίων».
Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν διαρρεύσει προτάσεις για την επιβολή κύριου φόρου που μαζί με τις προσαυξήσεις θα έφθανε στο 120% των κεφαλαίων αυτών, τελικά οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μικρότερες, σχεδόν στο μισό (60%).
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:
*Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.
Δηλαδή κάποιος που θέλει να νομιμοποιήσει τα αδήλωτα κεφάλαια του θα κληθεί να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση βάσει της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος που θα πλήρωνε αν την χρονιά εκείνη τα δήλωνε κανονικά (42%, 45% κλπ.)
*Τα πρόστιμα στα μαύρα εισοδήματα θα καλύπτουν τον πληθωρισμό τη χρονιάς που αποκτήθηκαν.
Όσοι έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό μετά το 2011, όπου η κρίση στην Ελλάδα είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητή, το πρόστιμο θα είναι «μηδενικό» αφού ήδη η ελληνική οικονομία μετρά ήδη 42 μήνες αρνητικού πληθωρισμού.
Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν πριν το 2011 τα πρόστιμα θα φθάνουν σωρευτικά στο 10% με 15%.
Ας σημειωθεί ότι χρονιές που ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ήταν το 2000 (4,1%), το 2003 ( 4,1%), το 2008 (4,7%), ενώ μικρότερες πτήσεις στον τιμάριθμο καταγράφηκαν το 2011 (3,3%), το 2002 (2,8%), το 2005 ( 2,6%) κ.ά.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για το μαύρο χρήμα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, από την οποία τα 1,7 δις. ευρώ είναι η επόμενη δόση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου και τα 1,1 δις. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών.
Το οικονομικό επιτελείο έχει εννέα μέρες μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου που θα συνέλθει το EuroWorkingGroup (EWG) προκειμένου να αποφασίσει για το αν η Αθήνα έχει εκπληρώσει το «πακέτο» με τα 15 προαπαιτούμενα που θα εξασφαλίσει τη νέα βοήθεια ή θα χρειαστεί μερικές ημέρες ακόμη μέχρι τις 9, 10 Οκτωβρίου που είναι η Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και το νέο Eurogroup αντίστοιχα.
Εκτιμάται ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση από το ΔΝΤ που γίνεται στο πλαίσιο της νέας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που ετοιμάζει το Ταμείο και θα αποτελέσει την βάση για την μελέτη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης