Οικονομία

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών - Κατά 1,3 δισ. αυξήθηκαν τον Αύγουστο - Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστά στην εφορία

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών - Κατά 1,3 δισ. αυξήθηκαν τον Αύγουστο - Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστά στην εφορία
Μόνο τα «φρέσκα» χρέη αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους
Νέο «ρεκόρ» κατέγραψαν τον Αύγουστο οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς ανήλθαν σε 1,368 δισ. ευρώ ανεβάζοντας στα 91,58 δισ. ευρώ τον συνολικό «λογαριασμό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μόνο τα «φρέσκα» χρέη αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι ένας στους δυο φορολογούμενους χρωστά πλέον στην εφορία. Συνολικά 4.030.910 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και η Γ.Γ.Δ.Ε έχει επιστρατεύσει το «όπλο» των κατασχέσεων για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για 774.321 οφειλέτες, έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.541.970 οφειλέτες.
Αν και τον Αύγουστο, οι ρυθμοί επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης υποχώρησαν λόγω θερινών αδειών (μόλις 39 αποφάσεις εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα), οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο οκτάμηνο του 2016 υπερέβησαν τις 79.240.
Στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.321. Δηλαδή, μέσα σε οκτώ μήνες επιβλήθηκαν 79.247 νέες κατασχέσεις. Πάντως, από το σύνολο των 4.030.910 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.541.970 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Επίσης, αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 1.816 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο 8μηνο να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,517 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης