Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περίπου 16 δισ. ευρώ είναι… στα στρώματα - Τι δίνουν οι τράπεζες για να επιστρέψουν

Περίπου 16 δισ. ευρώ είναι… στα στρώματα - Τι δίνουν οι τράπεζες για να επιστρέψουν
Σήμερα οι τράπεζες προχωρούν σε διαφημιστική καμπάνια, που σκοπό έχει να βγουν τα χρήματα από τα στρώματα και να επιστρέψουν στα ταμεία των τραπεζών
Στο «κυνήγι» των χρημάτων που είναι κρυμμένα στα στρώματα επιδίδονται οι τράπεζες, δημιουργώντας πιο ελκυστικά προγράμματα προθεσμιακής κατάθεσης, με επιτόκια τα οποία - με προϋποθέσεις - φθάνουν στο 1,2% σε ετήσια βάση, όταν το μέσο επιτόκιο ανέρχεται μόλις στο 0,5% για τα κεφάλαια που είναι σήμερα στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ύψος των χρημάτων που φυλάσσονται στο σπίτι κυμαίνονται από 14 έως 16 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο όμως που προκαλεί σοκ είναι ότι στα τέλη του 2014 και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαν φύγει από τις τράπεζες περίπου 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων είχαν κατευθυνθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, περισσότερα από 15 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα κατευθύνθηκε στην κατανάλωση και στην πληρωμή φόρων.
Δηλαδή χιλιάδες νοικοκυριά έφαγαν το κομπόδεμα που είχαν για μία δύσκολη ώρα.
Σήμερα οι τράπεζες προχωρούν σε διαφημιστική καμπάνια, που σκοπό έχει να βγουν τα χρήματα από τα στρώματα και να επιστρέψουν στα ταμεία των τραπεζών.
Στέλεχος τράπεζας είπε στο www.bankingnews.gr ότι η επιστροφή των χρημάτων απαιτεί και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και αναμένεται να διαμορφωθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση, την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το χρέος και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών σχεδιάζουν προϊόντα προθεσμιακής κατάθεσης δίνοντας κίνητρα επιστροφής του «ζεστού» χρήματος στις τράπεζες.
Ωστόσο τα ελκυστικά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες χάνουν εν μέρει την λάμψη τους, εξαιτίας της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων που ανέρχεται στο 15%.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθεια του να μαζέψει χρήματα αύξησε το φόρο στο 15% από 10% που ήταν μέχρι πρότινος.
Σε ετήσια βάση το ύψος των τόκων που καταβάλει το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε καταθέσεις συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Στα ταμεία του κράτους μπαίνουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των τόκων.
Η υψηλή φορολογία στους τόκους των καταθέσεων ροκανίζει τα ψιλά των καταθετών, τα οποία μειώνουν περαιτέρω το πενιχρό εισόδημα.
Να σημειωθεί ότι οι καταθέτες που θα πάρουν την απόφαση να βγάλουν τα χρήματά τους από το στρώμα και να τα πάνε στην τράπεζα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάθεση μπορεί να γίνει μόνο, όταν υπάρχει ήδη λογαριασμός κατάθεσης, εξαιτίας των capital controls.
Στην περίπτωση αυτή όμως δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, καθώς απαιτείται η ύπαρξη λογαριασμού για να πραγματοποιηθεί η κατάθεση με τους νέους όρους του επιτοκίου.
Ανάμεσα στα άλλα που θα ζητήσει ο τραπεζίτης είναι και τα δικαιολογητικά ανάληψης της ισόποσης κατάθεσης, σε άλλη περίπτωση η κατάθεση μπορεί να γίνει όταν ξεπερασθούν τα εμπόδια που βάζουν τα capital controls.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τραπεζικές αρχές θα ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές όταν δεν υπάρχουν δικαιολογητικά.
Όλες οι τράπεζες δίνουν επιτόκιο 1,2% σε ετήσια βάση για καταθέσεις άνω των 5.000 ευρώ.
Όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο ο καταθέτης αποκτά διαπραγματευτική δύναμη και μπορεί να κερδίσει υψηλότερο επιτόκιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης