Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η λύση για το χρέος δεν είναι αρκετή - Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας

Bloomberg: Η λύση για το χρέος δεν είναι αρκετή - Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας
Το Bloomberg επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα παραμείνει στη θέση του ικέτη μπορεί να αποτελέσει πηγή γενικότερης αστάθειας
Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους απασχολεί ακόμα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τα περισσότερα να συγκλίνουν στην άποψη πως ό,τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου του 2016 δεν είναι αρκετό προκειμένου το ελληνικό χρέος να μπει σε βιώσιμα τροχιά.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το Bloomberg επισημαίνει σε σημερινό (7/12/2016) του άρθρο ότι εάν η Ελλάδα παραμείνει στη θέση του ικέτη θα αποτελέσει δυνητική πηγή αστάθειας που μπορεί να βλάψει και άλλες χώρες της ΕΕ.
«Τα νέα ''βραχυπρόθεσμα'' μέτρα είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά λιγότερα από μια πειστική λύση για ένα πρόβλημα που έχει τραβήξει πολύ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η εν λόγω συμφωνία -όπως επισημαίνεται- θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους να αποδεχθούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό είναι καλό.
Δεν είναι, όμως, αρκετό για να βάλει το χρέος της χώρας και τα σχέδια του προϋπολογισμού σε βιώσιμη τροχιά.
Γι' αυτό το ΔΝΤ, του οποίου η υποστήριξη είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του μεγαλύτερου στόχου, δεν έχει συμμετέχει ακόμα στο πρόγραμμα» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Στη συνέχεια το Bloomberg αναφέρεται στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Michel Sapin, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες αλλά και ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας είναι η πρώτη που τήρησε εδώ και πολύ καιρό που τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας, η Ευρώπη να ανταποκριθεί αναγνωρίζονται την υποχρέωση της να βοηθήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόσο ως ανταμοιβή όσο και ως ενθάρρυνση για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
«Όλα αυτά είναι αλήθεια.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον εαυτό της.
Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από τρεις περιόδους ανακεφαλαιοποιήσεων και οι καταθέσεις επιστρέφουν αν και με αργούς ρυθμούς.
Η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού για τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους.
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του κράτους προχωρούν αργά, αλλά σταθερά» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Αυτές οι προσπάθεια δικαιολογούν την επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και την ανταλλαγή ποσοστού χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, όπως ανακοινώθηκε.
Παρ' όλα αυτά, η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, ενώ η προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Τεράστιες δυσκολίες από σχέδιο λιτότητας

Την ίδια στιγμή -σύμφωνα με το Bloomberg- το σχέδιο λιτότητας (μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότερους φόρους κλπ) που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες.
Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες αλλά και άλλες διαμαρτυρίες.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας» τονίζεται στο ίδιο άρθρο.
«Για το δικό τους συμφέρον, οι πιστωτές της κυβέρνησης πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστική.
Όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας.
«Έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι το χρέος της χώρας, ακόμα και έπειτα από τα μέτρα αυτής της εβδομάδας, δεν αποπληρωθεί ποτέ πλήρως.
Στο πλαίσιο αυτό, μια επαρκής ελάφρυνση ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο, θα βοηθήσει και την υπόλοιπη Ένωση, όσο και την Ελλάδα» καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης