Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο ελληνικό χρέος δεν θα εξεταστούν πριν το 2018

Strauch (ESM): Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο ελληνικό χρέος δεν θα εξεταστούν πριν το 2018
«Είναι ξεκάθαρο πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα βελτιώσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υποστήριξε ο Strauch 
Εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, δήλωσε το μέλος του ESM, Rolf Strauch.
Μιλώντας στο συνέδριο CapitalLink, ο κ. Strauch δήλωσε ότι κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία - σύμφωνα με τον ESM - θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία -όπως είπε- έχουν προσδιοριστεί από το Eurogroup του Μαΐου, δεν πρόκειται να συμφωνηθούν πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, καθώς μόνο τότε θα φανεί αν είναι πραγματικά απαραίτητα.

Αναλυτικότερα, ο Rolf Strauch, συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο: "Current State & Outlook of the European & Greek Economy" και απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

1. Μπορείτε να εξηγήστε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για την Ελλάδα θα βοηθήσουν το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο και γιατί αυτά τα μέτρα πρέπει να προσφέρουν κουράγιο στους επενδυτές;

Μετά την εντολή που έλαβε νωρίτερα μέσα στο έτος ο ESM, προετοιμάσαμε μια πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, που θεωρούμε πως θα έχουν αποτέλεσμα.
Μαζί, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μόλις εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα, μπορούν να οδηγήσουν σωρευτικά σε μείωση του λόγου χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, με ορίζοντα το 2060.
Φυσικά, ο χρονικός ορίζοντας του 2060 είναι ασυνήθιστα μακριά και ενέχει έντονη αβεβαιότητα.
Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις εκτιμήσεις μας.
Υπάρχει ένας υψηλός βαθμός αβεβαιότητα, οι συνθήκες στην αγορά μπορεί να αλλάξουν και άρα μιλάμε προκαταρκτικά.
Αλλά είναι ξεκάθαρο πως αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα μέτρα, τα οποία συνοπτικά είναι:

- Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών προς τον EFSF εντός της τρέχουσας (ίδιας) σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως 32,5 χρόνια.
- Η χρήση στρατηγικής χρηματοδότησης από EFSF/ESM όσο επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές, με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα δίχως την πρόκληση επιπλέον κόστους σε χώρες που είχαν ενταχθεί σε μνημόνια. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω: α) Ανταλλαγής των back-to-back τίτλων των EFSF/ESM που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, β) Εισόδου του ESM σε πράξεις ανταλλαγής επιτοκιακών ροών (interest rate swaps) με στόχο τη μείωση του κινδύνου προσφοράς υψηλότερων επιτοκίων από την αγορά προς την Ελλάδα και γ) Εισαγωγής της έννοιας της συγχρηματοδότησης μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος (τρίτου) προγράμματος διάσωσης.
- Η αποποίηση (waiver) της κλιμάκωσης του περιθωρίου επιτοκίου 200 μονάδων βάσης που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους στο πλαίσιο του 2ου ελληνικού μνημονίου για το 2017.

2. Δε θα οδηγήσουν αυτόματα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος σε υψηλότερα κόστη για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανίας και την Κύπρο, που επίσης επωφελήθηκαν από δάνεια από τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης ESM και EFSF; Θα οδηγήσουν σε κόστος για τον προϋπολογισμό άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης και του ESM;

Όχι.
Το Eurogroup έχει θέσει ως προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές δε θα έχουν άμεσο κόστος για χώρες που υλοποίησαν αντίστοιχα προγράμματα.
Το προσαρμοσμένο προφίλ αποπληρωμής του χρέους αναμένεται να μην έχει κόστος.
Το κόστος της παραίτησης από το αυξημένο περιθώριο κέρδους θα αποτελείται από το διαφυγόν κέρδος των κρατών μελών.
Όποια κόστη προκύψουν από τις τρεις δέσμες μέτρων για τη μείωση των επιτοκίων θα βαρύνει την Ελλάδα.
Όπως ανέφερα και στην απάντηση της πρώτης ερώτησης, αυτό συμβαίνει κυρίως στο swap σε ομόλογα και επιτόκια.
Αυτά τα βραχυπρόθεσμα κόστη θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω από τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

3. Θα είναι αρκετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο; Δεν είναι ήδη σαφές ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν τους τον περασμένο Μάιο, είναι απαραίτητα;

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δε θα συμφωνηθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.
Τα πιθανά αυτά μέτρα έχουν ήδη προσδιοριστεί από τον Μάιο, οπότε γνωρίζουμε τι θα πρέπει ίσως να κάνουμε στο μέλλον.
Στο τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί, αν πραγματικά είναι απαραίτητα.
Τότε θα έχουμε μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).
Ως τότε θα ξέρουμε, επίσης, σίγουρα, αν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί θα επιβεβαιωθούν.
Στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους, μετά από ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο, αλλαγές στην αρχική κατάσταση μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Ως εκ τούτου είναι σωστό να αποφασίσουμε στο τέλος του προγράμματος, υπό το φως της προόδου των μεταρρυθμίσεων και της νέας DSA.
Θα ξέρουμε τότε αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πραγματικά χρειάζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης