Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανησυχία για την «εισπραξιμότητα» των εισφορών – Crash test στο τέλος Φεβρουαρίου

Ανησυχία για την «εισπραξιμότητα» των εισφορών – Crash test στο τέλος Φεβρουαρίου
Είναι προφανές ότι αν δεν πιαστεί ο μηνιαίος στόχος θα αρχίσει να διογκώνεται η μαύρη τρύπα του ΕΦΚΑ με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην πληρωμή των συντάξεων
Ανησυχία στο υπουργείο εργασίας για την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με δεδομένο ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι ενδεικτικοί μήνες για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Στις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει η προθεσμία καταβολής των εισφορών θα γίνει το πρώτο crash test της πορείας των εσόδων.
Τι ποσοστό θα καταβάλει εισφορά «έναντι» (δεν έχει εκδοθεί ακόμα σχετική εγκύκλιος) ποιο θα είναι το κατώτερο επιτρεπτό όριο εισφοράς και τι ποσοστό θα προτιμήσει να οφείλει παρά χάσει διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας της υπέρμετρης επιβάρυνσης.
Τα έσοδα από τις νέες εισφορές έχουν προϋπολογιστεί στα 2 δις ευρώ για το 2017.
Είναι προφανές ότι αν δεν πιαστεί ο μηνιαίος στόχος θα αρχίσει να διογκώνεται η μαύρη τρύπα του ΕΦΚΑ με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην πληρωμή των συντάξεων.
Οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει ότι να σημειωθεί κάμψη εσόδων θα πρέπει το υπουργείο να «πάρει πίσω» τις εκπτώσεις που «απολαμβάνουν» οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και οι αγρότες έως το 2022 .
Την ίδια ώρα η απειλή της αφαίμαξης της προσωπικής διαφοράς επικρέμεται πάνω από τους σημερινούς συνταξιούχους από το τέλος του 2018 ή και νωρίτερα αν απαιτηθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».
Το ΔΝΤ ζητά να νομοθετηθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου σε επιστολή της στους «FT» με αποδέκτη το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα αποδώσει άμεσα εξοικονόμηση δαπανών και έτσι δε θα απαιτηθούν νέες περικοπές στις συντάξεις.
Ειδικότερα σημειώνει ότι μετά την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού νόμου το περασμένο έτος, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται σε λιγότερο από το 9% του ΑΕΠ από 11% στην Ελλάδα, συγκριτικά με το 2,25% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης