Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Οι Ευρωπαίοι βάζουν το μνημόνιο στην Ελλάδα από την πίσω πόρτα μέσω της γραμμής στήριξης

Χαρδούβελης: Οι Ευρωπαίοι βάζουν το μνημόνιο στην Ελλάδα από την πίσω πόρτα μέσω της γραμμής στήριξης
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια υποστήριξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ
Την εκτίμηση πως οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να επιβάλλουν ένα ακόμα μνημόνιο στην Ελλάδα από την πίσω πόρτα και συγκεκριμένα μέσω της γραμμής στήριξης διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος υποστήριξε πως εποπτεία θα υπάρχει αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς τι μορφή αυτή θα έχει.
«Οι Ευρωπαίοι βάζουν το μνημόνιο από την πίσω πόρτα, μέσω της γραμμής στήριξης.
Η διαδικασία αυτή είναι μια άλλη μορφή που θα μπορούσε να πάρει η επίβλεψη αυτή.
Θα έχετε μια γραμμή στήριξης, θα μπορούμε να σας επιβλέπουμε να κάνετε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , δεν χρειάζεται να σας δίνουμε χρήματα κάθε χρόνο απλώς θα διατηρούμε αυτό το ποσό στην άκρη μην τυχόν και γίνει κάτι στραβό και χρειαστεί να πάρετε αυτά τα χρήματα.
Άρα είναι ένας τρόπος για τους Ευρωπαίους να επιβλέπουν την Ελλάδα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 ο κ.Χαρδούβελης.
Όπως είπε, η εποπτεία υπάρχει όσο μια χώρα δεν έχει ξεπληρώσει τα 2/3 του δανείου της από τους Ευρωπαίους.
«Τί μορφή θα πάρει αυτή η εποπτεία είναι δύσκολο να πει κανείς.
Σίγουρα για να μπορεί κάποιος ουσιαστικά να μπορεί να λέει σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση “κάνε κάτι” θα μπορεί να έχει να τις δώσει και κάτι.
Και πιθανόν να το συνδέσουν με το χρέος.
Θα σας δώσουμε κάτι για τα χρήματα της ΕΚΤ, ή αν κάνετε το Α ή το Β, μάλλον θα πάρει αυτή τη μορφή» τόνισε ο κ.Χαρδούβελης, επισημαίνοντας πως «η οικονομία πλέον έχει πιάσει πάτο».
«Η πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% το 2019 θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον δεν κάνουμε λάθη, τύπου ξανά αυξάνουμε τη φορολογία ή κυνηγάμε τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Νομίζω μπορούμε με μικρά βήματα να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένου ότι και η Ευρώπη αναπτύσσεται» είπε ο κ.Χαρδούβελης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κατάσταση των τραπεζών.
«Οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια.
Η κεφαλαιακή τους επάρκεια ήταν στο 17% στα μέσα του έτους.
Ωστόσο, θα χρειαστούν παραπάνω κεφάλαια λόγω των νέων λογιστικών προτύπων, αλλά όχι άμεσα» υποστήριξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν οι πιέσεις που υπήρχαν στο παρελθόν για τους πλειστηριασμούς από την Ε.Ε και ότι το θέμα αυτό «έχει πάρει το δρόμο του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης