Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα ως βασικός πυλώνας σταθερότητας

Παπαδημητρίου: Οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα ως βασικός πυλώνας σταθερότητας
Οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα ως βασικός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
Οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα ως βασικός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου στην αποψινή (1/2/18) ετήσια εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα και αναμένεται να αποτελέσει μία "έκθεση - ορόσημο" καθώς αφενός μεν θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές και τις αμερικάνικες επιχειρήσεις να βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας τους και αφετέρου «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ουσιαστικά και άμεσα για την ευρύτερη περιοχή και επενδύουν σε αυτήν με άξονα την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας», όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ αλλά και όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ έρχονται επενδυτικά πλησιέστερα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος συνέχισε ότι το 2018 ενδέχεται να αναδειχθεί σε έτος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί παράλληλα με την δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) του 2018 μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας.
Στην βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθεια του, η συνεργασία των δύο κρατών - που σήμερα επεκτείνεται και σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, την ενέργεια, τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων - μπορεί να προσελκύσει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον και σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο φαρμακευτικός κλάδος.
«Μετά από 8 χρόνια κρίσης και για πρώτη φορά μετά το 2014, το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε ανάπτυξη και πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν ακόμη και το στόχο που μας επέβαλαν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος και τόνισε ότι μαζί με την θετική και γρήγορη τρίτη αξιολόγηση, και την επιτυχή απόπειρα εξόδου στις αγορές, διαπιστώνονται σαφή δείγματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, που αντανακλώνται και στην ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, και στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.
«Βγαίνουμε από την ύφεση, η ανάπτυξη όμως δεν θα έρθει από μόνη της, αυτόματα και νομοτελειακά, συνέχισε ο ίδιος, επειδή πετύχαμε δημοσιονομική εξισορρόπηση και γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους για την τρίτη αξιολόγηση, και εδώ εντοπίζω την ευθύνη όλων μας ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να μην θεωρείται δεδομένη».
Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Προέχει επομένως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και βεβαίως όχι την ανατροπή του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Σημείωσε επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε διαμορφώσει το Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ώστε η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια να αποτελέσει την επιστροφή μας στην ανάπτυξη και όχι την είσοδο στη στασιμότητα. «Σας καλώ όλους στη δημιουργία εθνικού επιχειρηματικού μετώπου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στήριξης του αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου εξέφρτασε κι αυτός την άποψη ότι η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία. «Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπως και παλαιότερα, έχει αναλάβει την διοργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου. Εστιάζοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία, όπου οι ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα, στοχεύουμε στην προσέλκυση ισχυρών εταιρειών στο Περίπτερο μας και στην παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποστολών από τις ΗΠΑ και όλες τις γειτονικές χώρες» είπε χαρακτηριτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης