Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Στο επίκεντρο των τουριστικών επενδύσεων το 2018 η χώρα – Στην τελική ευθεία η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Παπαδημητρίου: Στο επίκεντρο των τουριστικών επενδύσεων το 2018 η χώρα – Στην τελική ευθεία η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου
«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε σε σχέση με τον τουρισμό, μας δίνουν μια εικόνα ότι η χώρα θα βρεθεί το 2018 στο επίκεντρο των τουριστικών επενδύσεων», ενώ «έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για τα logistics, για την αγροδιατροφή, για την ελληνική βιομηχανία, και φυσικά και για την ενέργεια», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου.
Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει, «σε αντίθεση με άλλες στο παρελθόν, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της μεταποίησης και της βιομηχανίας» και μάλιστα, οι ανακοινώσεις από μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει τον προηγούμενο χρόνο δείχνουν ότι θα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ανάταση στον κλάδο αυτό, ενώ «αν δει κανείς τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο, θα επιβεβαιώσει ότι το ενδιαφέρον για το κομμάτι της μεταποίησης και της βιομηχανίας έχει αναζωπυρωθεί σημαντικά».
Ο υπουργός αναφέρεις ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τη χώρα από το 2008 και μετά, με όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας να είναι θετικά και μάλιστα, θα είναι η πρώτη χρονιά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία που και τα τέσσερα τρίμηνα του έτους θα έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κατά τον ίδιο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2017 άγγιξαν τα 60 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υπερβούν το 2%, κάτι που αποτελεί ρεκόρ 15ετίας, ο βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας το 2017 αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα: από 19,9% που ήταν το 2009, αγγίξαμε το 31,9%το α' εννιάμηνο του 2017.
«Πρόκειται για εθνικό ρεκόρ», σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου.
Πρόσθεσε ότι το spread στα 10ετή κρατικά ομόλογα για τον Δεκέμβριο του 2017 συγκρίνεται πλέον τα επίπεδα του 2008.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο υπουργός αναφέρει ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία «καθώς έχουμε καταφέρει να κάμψουμε την δυσπιστία των εκπροσώπων των Θεσμών, ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα επιφέρει καμιά δημοσιονομική επίπτωση», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα λειτουργήσει θετικά στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χωρίς όμως να λειτουργεί και ανταγωνιστικά προς τις εμπορικές τράπεζες.
Νομίζω ότι οι εμπορικές τράπεζες μόνο να ωφεληθούν θα έχουν από τη βοήθεια που θα προσφέρει στα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας η Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς ο στόχος της θα είναι η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών επιχειρήσεων».
Αναφορικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, σημειώνει ότι «ετοιμάζουμε ένα σχέδιο νόμου για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις», σύντομα θα δούμε το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ προχθές κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή που διορθώνει κάποιες στρεβλές προβλέψεις προηγούμενων νομοθετημάτων για τα θύματα των καρτέλ.
Περαιτέρω, ο υπουργός εκτιμά ότι «η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί πάλι στα πόδια της, αφού εισερχόμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο για την ελληνική οικονομία» και σημειώνει ότι  το 2017  σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ άνοιξαν 6081 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που έκλεισαν.
Τέλος, για το αν η εξαγορά των «κόκκινων δανείων» από φορείς του δημοσίου είναι μια επωφελής λύση, αφού υπενθυμίζει ότι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε με μια πολύ καλή ιδέα που είχε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, για την εξαγορά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων από το Ταμείο Στρατιωτικών, συμπληρώνει πως «πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμφώνησα, καθώς ο στόχος μας είναι να νιώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια ο κάτοχος λαϊκής κατοικίας που δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειό του.
Φυσικά, θα μπορούσε θεωρητικά αυτό το μέτρο να αφορά και άλλα υπουργεία, όμως εξετάζουμε το κατά πόσο υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός και να δημιουργήσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης