Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Βερνίκος (πρόεδρος ΟΚΕ): Παλεύουμε για τα αυτονόητα - Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι το διαβατήριο της χώρας

Γ. Βερνίκος (πρόεδρος ΟΚΕ): Παλεύουμε για τα αυτονόητα - Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι το διαβατήριο της χώρας
Ο κ. Γ. Βερνίκος θεωρεί ότι το Εθνικός Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι το …διαβατήριο της χώρας στο μέλλον
Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος κ. Γιώργος Βερνίκος, μιλά στο bankingnews για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, το οποίο θα μπει στη ζωή των Ελλήνων ως ένα εργαλείο αναζήτησης λύσεων πάνω στα καυτά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, καθιστά κατανοητό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι σχέσεις εργοδοτών εργαζομένων αλλά πως θα εφαρμοσθούν τα αυτονόητα ενώ διατυπώνει την ανησυχία, για το ΕΑΣ, το οποίο εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων όπως και ο κομματικός ανταγωνισμός τα θεωρεί ικανά να στρεβλώσουν το πιο επιτυχημένο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με αποτέλεσμα να παραμείνουμε στο προθάλαμο των εξελίξεων και την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη "μάχη" για τα αυτονόητα.
Ο κ. Γ. Βερνίκος θεωρεί ότι το Εθνικός Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι το …διαβατήριο της χώρας στο μέλλον. Και επισημαίνει ότι ως λαός πρέπει να μάθουμε να ακούμε…

Ακολουθεί η συνέντευξη στο bankingnews:

-Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που διαμόρφωσε η ΟΚΕ είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των παραγωγικών και κοινωνικών εταίρων;

Γιώργος Βερνίκος :Η διαβούλευση κοινωνικών εταίρων, παραγωγικών τάξεων και κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί συνταγματική επιταγή και το λόγο ύπαρξης της Ο.Κ.Ε. Τα πάντα στη ζωή είναι συμβιβασμός. Ιδιαίτερα όσο πιο σύνθετη και πολύπλοκη γίνεται η οικονομία και η κοινωνία.
Έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε να ακούμε όχι μόνο να μιλάμε, να είμαστε υπεύθυνοι και να συνθέτουμε.

-Ποιες βασικές παρεμβάσεις  φέρνει στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας το ΕΑΣ;

Γιώργος Βερνίκος: Δεν επιτρέπεται η χώρα μας να μην έχει το δικό της Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο (Ε.Α.Σ.), που κατά περιόδους πρέπει να ανανεώνεται και να αναπροσαρμόζεται.
Τονίζω τη λέξη «δικό μας», δηλαδή ένα Ε.Α.Σ. που να είναι αποτέλεσμα ενός υπεύθυνου κοινωνικού διαλόγου με ευρεία αποδοχή και από τα πολιτικά κόμματα.
Υπάρχουν πολλά σημεία συναινέσεων που πρέπει να τα αναδείξουμε με άξονα πάντα την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) στην καινοτομία, στη γνώση και στον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

-Το ΕΑΣ περιέχει στοιχεία καινοτομίας στο περιεχόμενο  του αναφορικά με τις σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων.... Βλέπετε εφικτή την εφαρμογή του ‘η μήπως πρόκειται για έναν οδηγό για το μέλλον  της χώρας που θα μείνει στο ...ράφι;

Γιώργος Βερνίκος:  Η σημαντικότερη καινοτομία είναι η ακόμα μεγαλύτερη πίστη και εμπιστοσύνη των εργοδοτών και των εργαζομένων στον κοινωνικό διάλογο.
Είναι άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άλλο πράγμα ο Κοινωνικός Διάλογος, που είναι ευρύτερος και πρέπει να προηγείται της τελικής διαπραγμάτευσης. Το πρόβλημα στη χώρα μας, δεν είναι τόσο οι σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, όσο το πώς εφαρμόζονται τα αυτονόητα και το όποιο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Η τελική ευθύνη είναι πάντα στην πολιτική εξουσία.
Οι πελατειακές σχέσεις και ο κομματικός ανταγωνισμός, μπορούν να στρεβλώνουν και το πιο επιτυχημένο και πιο ολοκληρωμένο Ε.Α.Σ.

-Τι να περιμένει η Κοινωνία από το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο; Θα βρει πιο εύκολα εργασία , θα έχει καλύτερες συνθήκες και αμοιβές από την εργασία;

Γιώργος Βερνίκος: Η κοινωνία πρέπει να έχει μια σαφή κατεύθυνση που να στηρίζεται σε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Αυτό καταθέτει η Ο.Κ.Ε. Η σωστή εφαρμογή του Ε.Α.Σ. σίγουρα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες και αμοιβές εργασίας.
Άλλωστε στους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους, περιλαμβάνονται η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης, όπως και η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και η προσαρμογή των δεξιοτήτων στις σύγχρονες απαιτήσεις.

- Μπορεί το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που εκπόνησε η ΟΚΕ να αποτελέσει ένα «Μνημόνιο» δέσμευσης και υλοποίησης για όλα τα κόμματα της Βουλής;

Γιώργος Βερνίκος: Κανονικά αυτή είναι η θεσμική υποχρέωση. Αν οποιοσδήποτε άλλος έχει ένα άλλο σχέδιο, ας το πει.
Όλα όμως τα σχέδια που κυκλοφορούν, εκπροσωπούν αυτούς που τα λένε και που θα ήθελαν να αποτελούν Εθνικά Σχέδια.
Επίσης να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο το Ε.Α.Σ. και άλλο οι προτάσεις των κομμάτων. Είναι πιο εύκολο να υπάρξει διακομματική συναίνεση σε ένα Σχέδιο των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών, από το να υπάρξει συναίνεση σε ένα Σχέδιο μιας πολιτικής παράταξης.
Σε τελική ανάλυση η Ο.Κ.Ε. λαμβάνει υπόψη της όλα τα Σχέδια που κυκλοφορούν από επιστημονικές ενώσεις, διεθνείς οργανισμούς, πολιτικά κόμματα και αναδεικνύει τα σημεία εκείνα που αποτελούν τον άξονα της κοινωνικής συναίνεσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης