Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος στο BN: Αποτέλεσμα διαλόγου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος στο BN: Αποτέλεσμα διαλόγου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Η βάση του διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους να είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού  λέει στο bankingnews ο πρόεδρος της ΟΚΕ  κ. Γιώργος  Βερνίκος, ο οποίος στην ουσία αφήνει να εννοηθεί ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να αποτελεί κυβερνητικό προνόμιο καθώς προέχει η διασφάλιση της εργασιακής και  της κοινωνικής  ειρήνη.
Επίσης ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Γ. Βερνίκος, επισημαίνει ότι πριν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού πρέπει η βάση του διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους να είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ στέλνει το δικό του μήνυμα προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο κατώτατος μισθός συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της  οικονομίας και συμβάλει στη βελτίωση  της παραγωγικότητας.  

Τι απαντά ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος  στα ερωτήματα του Bankingnews.

Η κυβέρνηση συζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ; Οι κοινωνικοί εταίροι θα  βρουν  κοινό  τόπο σε μία τέτοια προοπτική;

Η επαναενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον κατώτατο μισθό είναι αναγκαίο συστατικό στη διαδικασία διαμόρφωσης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να αποκτήσει εκ νέου ουσιαστικό περιεχόμενο.
Ένας δομημένος κοινωνικός διάλογος με συναινέσεις πάνω στα μείζονος σημασίας ζητήματα αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις είναι προτεραιότητα εφόσον θέλουμε να διασφαλίσουμε εργασιακή και κοινωνική ειρήνη.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τοποθετηθεί στην ΟΚΕ θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Στην προοπτική αυτή, η Ο.Κ.Ε υπηρετεί τον κοινωνικό διάλογο και θεωρεί ότι πριν από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από τη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων για την Εθνική  Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πρέπει  να υπάρχει ουσιαστικός  πολυμερής διάλογος στα πλαίσια της.  
Μόνο έτσι ο κατώτατος μισθός μπορεί να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της Ελληνικής αγοράς εργασίας και να απαντά πειστικά σε όλα τα ερωτήματα για το πώς καθορίζεται ο κατώτατος μισθός.
Γιατί στην Οικονομία κανένα μονοθεματικό ερώτημα που κατ' αρχήν η απάντηση  του είναι αυτονόητη δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ανοίγει το δρόμο για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας;

Στην εποχή των μνημονίων οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις υπερίσχυσαν έναντι των κλαδικών, στην οπτική να δοθεί δυνατότητα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και προσαρμογής στα νέα δύσκολα δεδομένα.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ πως ο καθορισμός  του κατώτατου μισθού δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, γιατί κατώτατος μισθός υπήρχε και σε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Το ζητούμενο είναι εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνήσουν εάν θα δοθεί και με ποιες προϋποθέσεις, εκ νέου προτεραιότητα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και μεγάλη σημασία εδώ έχει το πώς ορίζονται αυτές ανά κλάδο.
Αυτό απαιτεί ουσιαστικό και ανοιχτό κοινωνικό διάλογο με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων αλλά και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης